Hlavní obsah

Mlžení a informace předávané „na svačině”? Nepřijatelné. Exšéf Finanční správy o likvidačních zajišťovacích příkazech

Staly se zajišťovací příkazy nástrojem úřední šikany, nebo pomohly zlepšit výběr daní? Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý šéf Finanční správy Jiří Žežulka ve Výzvě komentuje zjištění reportérů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka ohledně vydávání likvidačních zajišťovacích příkazů na majetek a peníze firem na základě pouhého podezření, že by firmy mohly šidit na daních.

Článek

„Vznikla tady praxe, kdy se na daňové subjekty pohlíží jako na sprosté podezřelé. Znám případy, kdy správce účelově hodnotil důkazní prostředky,” říká ve Výzvě bývalý šéf Finanční správy Jiří Žežulka.

Komentuje tak dvoudílnou epizodu investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování o postupu finančních úřadů, stejně jako navazující bonusový videozáznam z jednání daňového poradce jedné z firem na finančním úřadu, které vyvolaly velký ohlas diváků.

I šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa k rozšířené praxi vydávání zajišťovacích příkazů prohlásil: „Přece není možné se dívat na miliony daňových poplatníků jako na potencionální pachatele trestného činu.”

Žežulka ve svém komentáři mimo jiné reaguje na scénu, kdy se daňový poradce zlikvidované firmy KM Plus Jaroslav Řezka zcela bez výsledku ptá úředníka na finančním úřadě v Chrudimi, kde je dokument, ze kterého má vyplývat, že firma šidila stát na daních. „Na to neumím odpovědět. Vyjádříme se vám do třiceti dnů,” říkal úředník.

„Firma má právo vědět, na základě čeho byl vydaný zajišťovací příkaz, aby se mohla bránit,” dodává Žežulka, který sám musel po neshodách s vedením ministerstva z Finanční správy odejít.

Lepší výběr daní

Žežulka ve Výzvě přiznává, že se v posledních letech výběr daní pod taktovkou ANO na Ministerstvu financí zvýšil. Má to podle něj ale také stinné stránky.

„Mnozí pracovníci Finanční správy si vzali vybírání větších daní za své. Je možné, že počet vydaných zajišťovacích příkazů se promítá do odměn pro konkrétní úředníky,” komentuje Žežulka podezření na praxi, která v poslední době výrazně přitvrdila.

Jaká byla Žežulkova zkušenost s ministrem financí Andrejem Babišem? Proč si myslí, že zajišťovací příkazy jsou atomovou zbraní v rukách úředníků? Jak dobře jsou zabezpečené detailní informace o firmách, které má Finanční správa? A jak se dá bránit úřední šikaně? Odpovědi najdete v rozhovoru ve videu umístěném nahoře v textu.

Reklama

Doporučované