Hlavní obsah

„Chráníte lemply, kteří toho chtějí zneužít.“ Výbor po bouřlivé diskusi doporučil nerušit karenční dobu

Foto: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Poslanci z Hospodářského výboru navrhují, aby Poslanecká sněmovna zamítla návrh ČSSD na zrušení karenční doby.

Reklama

Sněmovní Hospodářský výbor doporučil poslancům odmítnout návrh z dílny ČSSD, který by zrušil první tři dny nemoci zdarma. Zrušení karenční doby přitom sociální demokracie prezentovala jako jednu ze svých vládních priorit.

Článek

„Uvědomujeme si, že tato změna bude znamenat náklady na straně zaměstnavatelů, proto tento návrh přichází i s návrhem kompenzace pro zaměstnavatele, a to z hlediska pojištění,“ představila návrh zákona jedna z předkladatelů, poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD).

Po jejích slovech se strhla smršť argumentů, proč tři dny nemoci zadarmo zachovat.

„Já s těmi lidmi pracuji 25 let. Je to absolutní nesmysl. Máme nízkou nezaměstnanost. Všichni víme, jak to funguje. Už dnes jsme v situaci, kdy německé firmy k nám nechtějí dávat zakázky, protože nemáme zaměstnance. Do tržeb by to bylo 160 miliard ztráta. Mělo by to související vliv i na zdravotní pojištění,“ zaznělo od poslance a podnikatele Pavla Juříčka (ANO).

Juříček se do diskuze na výboru zapojil hned několikrát. „Jsme Češi, nejsme Američané, kteří jsou disciplinovaní. Tady nemůžete udělat home office, který je běžný třeba ve Francii a v Anglii,“ přisadil si majitel firmy Brano.

Jeho stranický kolega Jiří Bláha si pak přisadil: „Nechme to na podnikatelích. Většina lidí to začne využívat. Třeba v úterý, když je svátek, tak se v pondělí hodí marod.“ I Bláha, který je také zároveň významným regionálním podnikatelem a zaměstnavatelem, byl v diskuzi aktivní.

„Dnes není pracovní síla. Koho si myslíte, že nejvíc postihne to, že ten nepoctivý nepřijde do práce? Postihne to toho, kdo je poctivý, který si třeba, když je nemocný, vezme dovolenou. Chráníte ty lemply, kteří toho chtějí zneužít,“ myslí si poslanec.

Ve stejném duchu mluvili i poslanci ODS. Podle Ivana Adamce (ODS) by se karenční doba měla zachovat, i když už není ekonomická krize. „Teď je krize personální. Už za První republiky byla karenční doba, souvisí to s morálkou. Pokud si lidé na to zvyknou, tak se budou házet marod,“ myslí si Adamec.

Na výboru vystoupili i „neposlanečtí“ zástupci podnikatelů. „Máme 300 tisíc volných pracovních míst. Pokud zavedeme karenční dobu, pocítíme to všichni. Nevím, kdo nám tady bude vařit, kdo nás tady bude vozit. Museli bychom přivést více cizinců, to by se nelíbilo SPD,“ zaznělo od 1. viceprezidenta svazu průmyslu Jana Rafaje.

Hospodářský výbor pak po zhruba hodinové diskuzi hlasoval pro doporučení Sněmovně, aby byl návrh zákona zamítnut.

Poslanci ČSSD chtějí, aby první tři dny nemoci byly zaměstnavatelem placené. Dnes jsou lidé doma zadarmo. Nově by mohli i první tři dny dostávat mzdu, a to do výše 60 %. Pokud by tato změna prošla, mohla by podle aktuální verze návrhu začít platit 1. července 2019.

Reklama

Doporučované