Hlavní obsah

Chrudim otevřela modernizovaný terminál veřejné dopravy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Chrudim po více než ročních stavebních úpravách otevřela terminál veřejné dopravy. Rozsáhlá přestavba okolí železničního nádraží stála asi 63 milionů korun.

Článek

Ulice se v prostoru před nádražím změnila v náměstí vydlážděné žulou a s výtvarně pojatou kamennou kašnou. Konstrukce se střechou bude chránit cestující čekající na městskou dopravu. Přibyly také stromy, velkorysé designové lavičky, stojany na kola a elektronická tabule s odjezdy autobusů MHD.

Přestavba ulice Čs. armády v okolí nádraží zahrnovala rovněž změnu parkování s přestavbou nynějších stání. Zároveň vznikla stovka dalších parkovacích míst. Některá stání jsou vyhrazena pro potřeby Českých drah, Správy železniční dopravní cesty a České pošty.

Nové vedení města se snažilo projekt zlevnit. Podařilo se mu z něj vypustit alespoň cyklověž zhruba za šest milionů korun. „Tento koncept se ukazuje jako překonaný. Také rozsah luxusních materiálů, například žuly, je nadstandardní. Celý projekt jsme ale museli buď schválit, nebo zrušit,“ řekl ČTK místostarosta Aleš Nunvář (Piráti).

Na stavbu město získalo dotaci 30 milionů korun z programu Integrovaných územních investic Hradecko-pardubické aglomerace (ITI).

Reklama

Doporučované