Hlavní obsah

„Chtěl jsem být malíř nebo potápěč, bohužel nemáme moře.“ Petr Písařík slaví padesátiny v Rudolfinu

Jak vznikají skulptury současného výtvarníka? Návštěva ateliéru Petra Písaříka.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Charakteristická kšiltovka, podkolenky a krátký oblek. Jeden z nejvýraznějších českých umělců je sám nepřehlédnutelný. Stejně jako jeho rozměrná plátna nebo objekty poseté korálky.

Článek

Petra Písaříka určuje nejen do detailu promyšlené dílo, ale i samotný přístup k umění. Navštívili jsme proto jeho ateliér, kde žije, tvoří a taky střádá materiál na příští kusy. „Na recyklaci mě zajímá možnost vrátit použité předměty zpátky do oběhu, objevit v nich krásu. Zajímá mě množství, ale taky tvar, křivky,“ vypočítává svoje východiska, zatímco prochází nekonečnými chodbami na pražském Nákladovém nádraží Žižkov.

Od parafráze známých značek se postupně dostával k práci s bezcennými předměty. Skulpturami, které často vznikají několik let, zabydluje prostor galerií. Samostatná výstava v pražském Rudolfinu má tak příznačný název Space Maker. „V mém ateliéru vidíte naprostý chaos, ale v galerii je všechno do detailu promyšlené. Na každý kus se proto musím umět podívat s odstupem. Když ho umístím do sálu, změní se jeho význam,“ dodává umělec.

Petr Písařík se narodil v roce 1968 v Třeboni, dnes žije a tvoří v Praze. Patřil k zásadním členům skupiny Pondělí. Jeho díla jsou ve stálých sbírkách galerií u nás i v zahraničí.

Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každou neděli od 21 hodin, od 5. října potom v pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Kultura Terezy Willoughby z bunkru pod Stalinem, ateliéru Petra Písaříka a domácí knihovny režiséra Radima Špačka.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované