Hlavní obsah

Další „oběť“ známých věštkyň. Muž přišel skoro o milion

Záhady Josefa Klímy: Šamanky opět „čarují“. Jejich projekt Duhové školky skončil fiaskem, a tak si vyhlédly další oběť, kterou připravily o statisíce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři pořadu Záhady Josefa Klímy o dvojici žen, které údajně vidí do budoucnosti, ale jejich skutečné kouzlo spočívá v tom, že se umí bezpracně dostat k penězům druhých lidí, natáčeli opakovaně. Teď si ženy našly novou „oběť“.

Článek

„Ze začátku mi jejich jednání přišlo přátelské. Ale potom, když jsem byl postupně zadlužený, už jsem začal mít takové podezření, že se mnou manipulují. A už se mi přestávalo dost věcí líbit,“ říká 27letý Michal T. z Prahy.

Tento mladík měl před dvěma lety tu smůlu, že mu osud přihrál do cesty Annu Liškovou a její dceru Zuzanu Krameriusovou. Dámy, které se prezentují jako šamanky, co vidí do budoucnosti. Postupně z něho vytáhly téměř milion korun a on dnes musí mít dvě zaměstnání, aby zvládl splácet dluhy, které si kvůli nim vyrobil.

O těchto rádoby šamankách jsme natočili už několik reportáží. Podle toho, co o nich doposud víme, spočívají jejich šamanské schopnosti zejména v tom, jak se bezpracně dostat k penězům druhých lidí a pak se mazaně vyvléknout z placení jakýchkoliv závazků.

Přestože mladší z tohoto dua byla v minulosti dvakrát trestaná, nejprve za zpronevěru a poté za podvod, ve vězení zatím neskončila, a tak se dá říct, že jim tento způsob života na účet druhých lidí vlastně docela hladce prochází.

Nejprve se o nich svět dozvěděl z televizní show, kde věštily důvěřivým divákům budoucnost. Staly se z nich celebrity v esoterické branži a zvykly si žít na vysoké noze. Hezká auta, luxusně zařízené byty vždy v dobré čtvrti. Jenže když zdroje vyschly, začaly žít na dluh. Ze všech bytů odcházely s ostudou, občas po sobě zanechaly spoušť a hlavně několik nezaplacených nájmů. Do toho se Zuzaně narodila dcera, o které prohlašují, že je pochopitelně opět obdařena nadpřirozenými schopnostmi, a tak už jsou šamanky vlastně tři.

Před věřiteli a nesplacenými dluhy ve výši přes dva miliony korun se uchýlily do Zdiměřic za Prahou, kde rozjely další pofidérní byznys, tentokrát s malými dětmi – otevřely si Duhovou školku, která fungovala na bázi tří dětských skupin. Jenže i v Duhové školce pokračovaly šamanky v zajetých kolejích – na základě neprůhledného hospodaření jim nakonec Ministerstvo práce a sociálních věcí činnost tří dětských skupin zatrhlo a celý projekt tak skončil fiaskem.

„Proběhly kontroly ze strany MPSV jako řídícího orgánu operačního programu Zaměstnanost, kdy vlastně tyto tři skupiny žádaly o finanční podporu z operačního programu. A tam lze tedy obecně říci, že byly vlastně shledány nedostatky, které se týkají uznatelnosti nákladů na provoz všech těch dětských skupin, a žadatelka o dotace by měla finanční prostředky vrátit, anebo jí vlastně běží lhůta, aby finanční prostředky vrátila,“ potvrdila v červnu 2019 Linda Sokačová z MPSV.

V době, kdy majitel objektu Duhové školky šamanky kvůli neplacení nájemného vystěhoval, měly už ale v plánu nový projekt. Jen k tomu potřebovaly novou „kavku“, která ještě neprokoukla, co jsou zač. Našly ji v mladíkovi z úvodu naší reportáže.

Šamanky přesvědčily Michala, aby si na své jméno založil spolek Kids play, který měl sloužit pro byznys postavený na hlídání dětí. Dále aby si vzal úvěr nejprve na 400 tisíc korun a později na dalších 200 tisíc. Tyto peníze měly být Michalovou investicí do společného projektu. Na své jméno pak ještě pronajal dům v pražských Hrnčířích, kam se šamanky obratem nastěhovaly. Potom ženám odevzdal i vlastní úspory, takže celkem už to dělalo 700 tisíc korun.

„V tu dobu jsem od nich bohužel stále neměl podepsaný žádný papír. Tlačil jsem na Zuzanu Krameriusovou, ať udělá soupis majetku, a ona pořád říkala – dnes se to nehodí, zítra, vydrž… Už jsem z toho byl hodně nervózní,“ vzpomíná Michal.

Byznys s hlídáním dětí se ale nikdy nerozjel. Částečně kvůli koronavirové pandemii, částečně proto, že peníze od Michala šamanky postupně všechny utratily za své nákladné živobytí, chodit někam do práce odmítly, a tak zase nebylo na nájem. Majitelům nemovitosti došla po třech měsících trpělivost a šamanky z domu vystěhovali.

Dnes jsou neznámo kde. Na sociálních sítích jsou ale stále aktivní – přes facebookový profil nejmladší šamanky vysílají dál svá vesmírná poselství světu. Na naše dotazy ohledně dluhů a jejich splácení ovšem nereagovaly.

Michal má v plánu se obrátit na policii, protože se cítí jednáním šamanek podveden. Pokud by policie rozjela nové vyšetřování, bylo by to pro Zuzanu Krameriusovou poměrně nepříjemné, je totiž ještě stále v podmínce za svůj předchozí delikt. Pokud by jí policie prokázala další podvod, skončila by již najisto ve vězení.

„K dnešnímu dni mi dluží zhruba 900 tisíc korun, a když k tomu započítám úroky z obou úvěrů, které jsem si kvůli nim vzal a musím je splácet, tak to dělá 1,5 milionu,“ říká Michal a dodává: „Já to beru jako tvrdou zkušenost a dneska se tomu musím smát. Protože kdybych se nesmál a byl jenom smutnej, tak za chvíli skončím v blázinci a to nechci dovolit. A chci doplatit veškeré ty dluhy, protože nerad někomu dlužím.“

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované