Hlavní obsah

Chtěli do Tuniska, skončí v Bulharsku. Cestovky hledají náhradu za Afriku

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda fakticky zakázala cestování do Tuniska, jenže podle odborníků opatření nedomyslela – například není vůbec jasné, jak a hlavně z čeho mají cestovky svým klientům kompenzovat neuskutečněný zájezd.

Článek

Dvacet tisíc Čechů přišlo včerejším rozhodnutím vlády o dovolenou, říká Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR.

Reagoval tímto výrokem na včerejší rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, které v úterý vydalo ochranné opatření, kterým od 5. července zařadilo Tunisko na seznam zemí s extrémním rizikem nákazy a zakázalo od tohoto data do země cestovat. Opatření platí do 31. července.

„Do Tuniska se letos chystá 20 tisíc Čechů. Pokud nastane situace, že klientům budou muset peníze cestovní kanceláře vracet, půjde dohromady přibližně o čtvrt miliardy korun,“ dodává Papež pro SZ Byznys konkrétní čísla.

Už nyní je podle něj jasné, že pro některé cestovní kanceláře bude zpřísnění podmínek cestování z Česka do Tuniska znamenat tragédii. Nemají totiž šanci získat zpět peníze, které už zaplatily tuniským hotelům, a tak bude velká část z nich vracet klientům peníze ze svého.

Nebo nabídnou jinou destinaci, jako například CK Fischer. „Pro klienty jsme připravili alternativu v podobě zájezdu do Bulharska, které je cenově srovnatelné s Tuniskem, v zelené kategorii a je to ideální destinace pro rodiny s dětmi. V sobotu vypravíme dodatečné letadlo, aby si mohli užít dovolenou v původním termínu. Druhou možností je vrácení peněz, které za zájezd do Tuniska zaplatili. Nebudeme nabízet žádný voucher nebo poukázku, vrátíme jim hotovost,“ komentuje Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Fischer.

Podobně mají v plánu postupovat i další. Informaci pro SZ Byznys již potvrdily například cestovní kanceláře Exim Tours nebo Blue Style.

„Toto rozhodnutí o změně ochranných opatření a s tím spojený zákaz cestování do destinací Tunisko pevnina a ostrov Djerba se dotkne tisíců klientů. Pro klienty připravujeme několik variant, jak vyřešit náhlou změnu jejich cestovních, prázdninových plánů tak, aby na svoji dovolenou mohli odcestovat. Mezi těmito variantami bude i změna destinace či vrácení peněz bez storno poplatku,“ říká Ilona Topolová, tisková mluvčí CK Blue Style.

Ne každá cestovní kancelář však bude mít podle Jana Papeže, místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR.

V tomto případě neexistuje žádný právní nárok na vrácení peněz.
Jan Papež, místopředseda ACK ČR

„V tomto případě neexistuje žádný právní nárok na vrácení peněz. Cestovní kanceláře totiž mohou splnit svůj závazek vůči klientům – tedy odvést klienty na dovolenou, ač za složitějších podmínek,“ říká Papež pro SZ Byznys.

Čerstvé rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví je podle něj pobuřující hlavně podmínce, která lidem z České republiky sice zakazuje vycestovat přímou cestou do některé z tuniských destinací, ale zároveň otvírá složitější trasu, cestovat přes jednu z okolních zemí.

„Česká vláda znovu postupuje nesystémově a velmi pravděpodobně docílí jen toho, že budou lidé cestovat na dovolenou z okolních zemí například z Německa. Němci totiž mohou do zemí mimo EU jako Tunisko, Turecko nebo Egypt dál cestovat, a pokud jsou naočkovaní nebo mají protilátky, tak ani nemusí do karantény,“ upozorňuje Bezděk z CK Fischer.

„To znamená, že pokud se naočkovaný Němec vrátí z dovolené, může klidně hned přijet do České republiky. Stejně tak mohou Češi bez omezení cestovat do Německa, kde se mohou potkat s lidmi, kteří se z těchto zemí také vrátili. Česká vláda tak nepostupuje koordinovaně s okolními státy,“ dodal.

A stres pro cestovky podle všeho zdaleka nekončí. Vláda totiž mluví o tom, že by podobným způsobem zasáhla také v případě Egypta, kam má v letošní sezoně v plánu odcestovat dalších 60 tisíc lidí.

Ministerstvo zdravotnictví chce z důvodu šíření nových variant koronaviru zabránit jejich šíření a chce tak maximálně omezit zbytné cesty, jako jsou ty turistické, kde hrozí nákaza novými variantami viru covid-19, napsalo ve zdůvodnění opatření.

Anketa

Bojíte se kvůli covidu a případných potíží při návratu cestovat do zahraničí?
Ano
42,3 %
Ne
57,7 %
Celkem hlasovalo 3479 čtenářů.

Reklama

Doporučované