Hlavní obsah

OSN odhadla, kdy se cestování vrátí do normálu. Obor přišel už o biliony

Foto: Shutterstock.com

Ztráty světové ekonomiky na cestovním ruchu by za letošní rok mohly činit 1,7 až 2,4 bilionu dolarů.

Reklama

Od roku 2020 do roku 2021 přišel celosvětový cestovní ruch o biliony dolarů. Problém mají především státy, jejichž ekonomika je na zahraničních turistech závislá. Návrat do normálu se předpokládá až v roce 2023.

Článek

Zmrazení celosvětového cestovního ruchu, které způsobila omezení spojená s pandemií covidu-19, bude světovou ekonomiku stát přes čtyři biliony dolarů (85 bilionů korun), uvádí studie Světové organizace cestovního ruchu při OSN. To je podle agentury Bloomberg mnohem horší výsledek, než se předpokládalo.

Ztráty v turismu za letošní rok by mohly činit 1,7 až 2,4 bilionu dolarů (36,4 až 51,4 bilionu korun). Očekává se ale, že se mezinárodní cestovní ruch zotaví až v roce 2023. Ve druhé polovině roku by se mohl světový turismus vrátit na předpandemickou úroveň v zemích, které mají vyšší míru proočkovanosti, jako například Spojené státy, Velká Británie a Francie.

Studie OSN upozorňuje na nákladné dopady nerovného přístupu k vakcínám na celém světě. To ničí především ekonomiku rozvojových zemí, které jsou na příjmech z turismu závislé. Ztráty těchto zemí tak mohou zaujímat až 60 procent odhadovaného propadu na celosvětovém hrubém domácím produktu.

Krize v cestovním ruchu ale ještě není u konce, protože v mnoha regionech stále platí různé uzávěry a omezení cestování. Ke stejnému počtu turistů jako před pandemií se svět může vrátit až za dva roky.

Největší dopad omezení cestování pocítí státy jako Thajsko a Turecko, které jsou na turistech ze zahraničí závislé.

Pokles cestovního ruchu ohrožuje také obory, jež s ním úzce souvisí, jako třeba potravinářství, maloobchod, komunikace a doprava.

Propad také vedl k průměrnému nárůstu nezaměstnanosti nekvalifikovaných pracovníků o 5,5 procenta. Bylo tak zasaženo odvětví, které zaměstnává mnoho žen a mladých lidí.

„Turismus je pro miliony lidí záchranné lano. Rozšiřující se proočkovanost za účelem ochrany komunit a podpory bezpečného restartu turismu je klíčová pro obnovu pracovních míst a generování potřebných zdrojů zejména v rozvojových zemích,“ říká Zurab Pololikashvili, generální tajemník Světové organizace cestovního ruchu OSN.

Ve vyspělých zemích se ale vyhlídky na dovolenou v zámoří zvyšují. Podle červnového indexu spotřebitelské důvěry The Conference Board stále více Američanů plánuje cestu do zahraničí.

Reklama

Doporučované