Hlavní obsah

Chybějí roušky. Češi si je začali šít podomácku z prostěradel

Respirátory a roušky nejsou. Kdy budou na trhu? Rozhovor s Jiřím Kůsem.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

S rostoucí panikou kolem koronaviru zmizely z lékáren respirátory i roušky. Výzva pro pověstnou českou vynalézavost.

Článek

Češi si nedostatkové zboží vždycky zkoušeli vyrobit doma. A roušky nejsou výjimkou, takže jako zdroj nanovláken pro respirátor mohou posloužit klidně prostěradla.

Jiří Kůs, jehož firma nanoSPACE.cz povlečení z nanovláken vyrábí, přidává vlastní zkušenost: „Několik lidí se ptalo, zda z nich lze roušku ušít. A pak skutečně kupovali prostěradla. Jsme úžasně tvořiví.“ Tvořivé to možná je, ale bezpečné určitě ne. „Membrána prostěradla sice teoreticky kapénky s viry a bakteriemi zachytí. Koncept je stejný, ale není to pro ten účel testované. Ani prodyšnost nebude taková jako u respirátoru,“ upozorňuje Kůs.

Poptávka masivně vyskočila

Před koronavirem byl respirátor marginálním výrobkem pro lidi s poruchou imunity a onkologické pacienty. Vyrobilo se jich jen několik tisícovek kusů měsíčně. Teď se linky nezastaví. E-shopy hlásí tisíce nevyřízených objednávek na respirátory a až desetitisíce objednávek na antivirové roušky.

Obchodní portál nanoSPACE.cz už přes dva týdny objednávky nepřijímá. Do zahraničí se z tuzemské provenience nevyváží vůbec nic. „Lidé nám přesto píší: Vy to všechno vyvezete a na Českou republiku nemyslíte. Ale tak to není,“ stěžuje si Kůs, který mimo jiné předsedá i české Asociaci nanotechnologického průmyslu.

Na nárůst poptávky zareagovala roudnická společnost Pardam. Buduje automatizovanou linku, která měsíčně „vyplivne“ až 150 000 kusů respirátorů. Takové množství uspokojí podle předsedy asociace poptávku v Česku i export.

„Výroba je v první třetině, snad do měsíce až dvou by mohla linka běžet,“ řekl Seznam Zprávám Kůs. Produkce poběží komplet v tuzemsku, není třeba se spoléhat na Čínu. Právě tam se produkovaly některé komponenty roušek a vyvážely se ke kompletaci i k nám, než to ovšem Peking zakázal.

Podpultovky nevedeme

Sehnat antibakteriální ochranné pomůcky v kamenných lékárnách je teď takřka nemožné. Ty se snaží pouze vykrýt stávající objednávky a internetové rezervace. „V lékárně se nás pacienti nejčastěji ptají, kdy budou dostupné funkční roušky a zda nemáme nějaké podpultové. Bohužel, opravdu žádné podpultové nemáme,“ uvádí člen předsednictva sdružení Mladých lékárníků Josef Nejedlý.

Roušky: rychlé peníze pro překupníky

To je ideální půda pro překupníky. Na internetu se třeba objevila nabídka: „Prodám 8500 ks roušek, pouze jako celek, cena 300 tisíc. O ceně nejednám.“ Takový případ není podle Jiřího Kůse, předsedy Asociace nanotechnologického průmyslu, která výrobce respirátorů zastupuje, ojedinělý.

„Překupníci nám třeba tvrdí, že mají respirátory pro příbuzné v Asii, a pak je přeprodávají dál, několikanásobně je předražují. Jsou to rychlé peníze, spousta spekulantů cítí příležitost vydělat.“

Zabránit tomu však podle něj nejde: „S ředitelem společnosti Pardam jsme se dnes bavili, jak tomu zamezit, zda třeba omezit počet prodaných respirátorů.“

Reklama

Doporučované