Hlavní obsah

Chytrá stélka míří na trh. Učí lidi správně běhat

Chytrá stélka do bot české firmy Miomove míří na trh, poprvé se představí na veletrhu CES v Las Vegas.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chytrá stélka do bot české firmy Miomove se po letech vývoje poprvé představí za začátku roku na prestižní přehlídce spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Z inženýrského prototypu, ze kterého vedlo několik kabelů, se proměnila na první pohled v běžnou stélku.

Článek

Až budete hledat výmluvu, proč sváteční kalorie nejde vyběhat, na špatnou techniku běhu už se nevymluvíte. Speciální stélka všechno ohlídá, a tak ji mohou využít nejen běžci a sportovci vůbec, ale mohla by v budoucnu pomáhat třeba i v medicíně – například při léčbě po zranění nohou.

Ředitelka firmy Miomove Barbora Malaníková Seznamu potvrdila, že pomůcka je připravena pro vstup na trh. O způsobu prodeje se v Miomove zatím rozhodují. Zvažují jak variantu přímého prodeje zákazníkům, tak prodej nápadu například světovému výrobci sportovní obuvi.

S nápadem na stélku do boty, která bude měřit došlap, přišla firma ze Slavičína před několika lety. Speciální tlakové senzory pro ni vyvinuli experti z Centra výzkumu obouvání Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Fungují na bázi nanotechnologií, a dokážou tak analyzovat došlap při chůzi nebo běhu. Data si pak uživatel může prohlédnout přímo ve svém mobilním telefonu.

„Ve stélce je celé pole tlakových senzorů. To, jak člověk došlapuje, kde má těžiště a další informace, poslouží k tomu, aby zjistil, kterou část chodidla více zatěžuje nebo jestli došlapuje spíše na špičku nebo na patu,“ vysvětlil princip senzorů Jiří Matyáš z Centra výzkumu obouvání Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Senzory vyvinuli tak, aby odolaly vlhkosti i tíze lidského těla.

Za nápad získala firma Miomove řadu cen: loni zvítězila v projektu Chytrá myšlenka Moravskoslezského kraje a vyhrála i v soutěži start-upů Vodafone nápad roku 2019.

Reklama

Související témata:

Doporučované