Hlavní obsah

Cigarety a léky na astma? Tabákový obr chce vyrábět obojí

Foto: Shutterstock.com/Oteera

Ilustrační foto.

Reklama

Výrobce cigaret Philip Morris chce koupit britskou společnost Vectura, která se specializuje na léky proti astmatu. Proti spojení se ozvala řada lékařských organizací.

Článek

Světová tabáková jednička Philip Morris pokračuje ve svém tažení směrem ke zdravotnickému byznysu.

Podala nabídku na koupi britského výrobce léků proti astmatu Vectura Group, za kterou je ochotná zaplatit 1,2 miliardy liber, tedy více než 35 miliard korun. Druzí na pásce skončili finančníci z americké skupiny Carlyle Group.

Vyjádřeno na akcii – zatímco Philip Morris nabídla 165 pencí, Carlyle si Vecturu cenil na 155 pencí. Tento šestiprocentní rozdíl ve prospěch tabáčníků pak vedení britské farmaceutické společnosti ohodnotilo slovy o „férové a rozumné“ nabídce. Philip Morris ani Carlyle se agentuře Bloomberg k nabídce nevyjádřily.

Philip Morris ani Carlyle už svou nabídku navýšit nemohou, tabáčníci nyní musejí vypracovat detailní nabídku a pak poběží 60 dnů, během kterých nabídku posoudí akcionáři Vectury. Carlyle může teoreticky spoléhat na akcionářskou „vzpouru“ při hlasování na valné hromadě.

Může uspět, spojení výrobce cigaret s výrobcem léků proti astmatu se totiž řadě kritiků nezamlouvá. Kouření kromě jiných chorob zhoršuje i průběh astmatu. Ostatně Carlyle svou nižší nabídku zdůvodnil i tím, že pro výrobce léků je vhodnějším partnerem i v této etické rovině.

Finančníky podpořilo asi 20 odborných zdravotnických organizací, které poslaly vedení Vectury dopis s žádostí o důkladné posouzení obchodu. Kromě jiného také varovaly, že pro budoucnost britské firmy může být majetkové propojení s tabákovým obrem více než problematické – lékaři mohou mít problém předepisovat léky na astma, na kterých ve výsledku vydělá výrobce cigaret.

Budeme proti tomuto příšernému návrhu bojovat do poslední chvíle.
Sarah Woolnoughová, šéfka Asthma UK

„Budeme proti tomuto příšernému návrhu bojovat do poslední chvíle,“ prohlásila šéfka společnosti Asthma UK a British Lung Foundation Sarah Woolnoughová. A dodala, že bude apelovat na akcionáře, aby hlasovali „správně a eticky“ a řekli ne tabáčníkům.

Vedení Vectury své ano nabídce Philip Morris zdůvodňuje tím, že si firma sáhne na peníze, které tabáková firma vydává na výzkum a vývoj. A upozorňuje také na společný cíl, tedy rozvoj inhalovaných léků.

Někteří investoři také upozorňují, že špatná pověst tabákové firmě brání v nutné změně. Výrobce, který stojí za kovbojem z krabiček cigaret, v posledních letech investoval miliardy dolarů do méně škodlivých variant kouření a tvrdí, že znalosti Vectury mu v tom mohou výrazně pomoci.

Tabáková společnost by chtěla do roku 2025 z netabákových výrobků utržit miliardu dolarů (v roce 2020 firma celosvětově utržila více než 76 miliard dolarů).

Reklama

Doporučované