Hlavní obsah

Jeden telefonát rozhodl o osudu Cimanouské

Foto: ČTK

Běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská.

Reklama

Běloruská olympionička Kryscina Cimanouská, která se odmítla na rozkaz vrátit do své rodné země, uvedla, že se tak rozhodla kvůli své babičce. Ta sportovkyni údajně upozornila, že cesta zpět do Běloruska pro ni není bezpečná.

Článek

Kryscina Cimanouská řekla serveru BBC, že babička jí volala, když byla zrovna na cestě na tokijské letiště Haneda. „Nevracej se domů,“ varovala svou vnučku. O Cimanouskou měla velké obavy po tom, co sledovala celou situaci v místních zprávách. „Nemohla jsem tomu věřit a zeptala jsem se ‚Myslíš to vážně?‘ A ona řekla, ‚Ano, myslím. Nevracej se,“ vzpomíná na klíčový hovor Cimanouská.

Na základě něho se běloruská sprinterka rozhodla nenastoupit do letadla, které ji mělo dopravit do její rodné země. Varování babičky bylo podle Cimanouské důvodem, proč se následně obrátila na policii. Na letišti olympionička podle informací CNN ukázala japonskému policistovi pomocí překladače v mobilu, že potřebuje pomoct. Po návštěvě místní policejní stanice dostala ochranu, poté ji příslušníci policie odvezli na polské velvyslanectví v Tokiu, kde zůstala až do středeční cesty na letiště Narita.

Sprinterka, která kritizovala trenéry svého týmu, strávila na polském velvyslanectví dvě noci. Do Varšavy odletěla přes Vídeň. V současné době se Kryscina Cimanouská nachází v Polsku, kde obdržela humanitární vízum. Polsko, které dlouhodobě kritizuje běloruský režim Alexandra Lukašenka a kde se skrývá mnoho běloruských aktivistů, udělilo stejné vízum i jejímu manželovi Arsenijovi Zdaněvičovi. Ten mezitím z Běloruska uprchl a v současné době se nachází na Ukrajině.

Další příbuzní Cimanouské ale zůstali i nadále v Bělorusku. Rodiče běloruské sportovkyně jsou podle jejích slov „v pořádku, jen trochu nervózní“, a snaží se nesledovat televizní zprávy, které se týkají jejich dcery. „Znají mě a znají pravdu a vědí, co se stalo,“ uvedla běloruská sprinterka.

Reklama

Doporučované