Hlavní obsah

Čína dál zvolňuje, otevře Wu-chan. Žluté hory byly přeplněné turisty

Foto: Profimedia.cz

Pohled na řeku Jang-c’-ťiang ve Wu-chanu.

Reklama

Obyvatelé čínského města Wu-chan, kde se v prosinci loňského roku poprvé objevil koronavirus způsobující nemoc covid-19, odkud se rozšířil do světa, budou moci poprvé od konce ledna město opustit. Uzávěra města skončí o půlnoci.

Článek

Wu-chan, který je metropolí provincie Chu-pej a nejlidnatějším městem ve střední Číně, byl uzavřen 23. ledna. Obyvatelé města, kde žije téměř sedm milionů lidí, ho nesměli opustit a ti, kdo odjeli na oslavy čínského nového roku za rodinami, se nemohli vrátit domů.

Toto město, které se nachází u soutoku řek Jang-c’-ťiang a Chan-ťiang a za běžných okolností láká turisty do ulic lemovaných kvetoucími třešněmi, může světu sužovanému pandemií poskytnout pohled na nejistou budoucnost poté, co se koronavirus podaří dostat pod kontrolu.

Továrny ve Wu-chanu, který je středočínským centrem výroby oceli a automobilů, už mohou obnovit provoz, ale dělníci se do nich vracejí jen pomalu a dodavatelské řetězce jsou narušené. Ve městě také znovu otevřela nákupní střediska, ale jsou převážně prázdná, protože většina lidí se stále bojí jít si nakoupit cokoli jiného než nejnutnější životní potřeby, napsal na svých webových stránkách zpravodajský server Bloomberg.

O tržišti se v Číně už nemluví

Tržiště, odkud se rozšířila nákaza koronavirem do celého světa, se nyní tiše skrývá za úhledně vypadající modro-bílou zástěnou. Stále jsou tu ale jasné stopy toho, že se uvnitř tržiště Chua-nan skrývalo něco nebezpečného: policejní páska, červené zátarasy a dělníci v ochranných oblecích, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Tržiště Chua-nan.

V lednu byl wuchanský trh uzavřen a dezinfikován poté, co se nákaza začala šířit. Nyní mohou dovnitř jen zaměstnanci dezinfekční firmy. Dlouhé červené plakáty natažené na provizorní zástěně vyzývají kolemjdoucí, aby odvedli svůj díl v boji proti viru a dodržovali vládní nařízení.

Stejně jako zmizelo samotné tržiště za modrobílou zástěnou a černými vnitřními závěsy, postupně zmizely také zmínky o tomto místě z vládních projevů i zpráv oficiálních sdělovacích prostředků. A někteří čínští oficiální činitelé začali prosazovat verzi, podle níž se virus nemusel rozšířit právě z tohoto tržiště, ale neposkytli pro to žádné důkazy.

Přelidněný národní park vzbudil obavy

Město Wu-chan, které světu jako první ukázalo, jak rychle dokáže virus zahltit zdravotní systém, se sice otevírá, pohyb obyvatel tam ale zůstává pod přísnou kontrolou. Oficiální činitelé se obávají, aby se nákaza znovu nerozšířila. To ale neplatí pro celou Čínu. Tento víkend Číňané hromadně vyrazili na výlety. Americká televize CNN například sdílela fotografie přeplněných chodníků ve Žlutých horách s komentářem, že experti varují před rizikem znovurozšíření nákazy.

Čínská státní síť Global Times informovala, že národní park se v neděli musel kvůli návalu návštěvníků zavřít. K masivní návštěvnosti přispělo i to, že správa parku dala všem příchozím vstup zdarma.

V pevninské Číně v pondělí přibylo 32 potvrzených případů nákazy koronavirem oproti 39 o den dříve. Na nemoc covid-19, kterou koronavirus způsobuje, v Číně od pondělí nikdo nezemřel. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na zdravotnické úřady.

Reklama

Doporučované