Hlavní obsah

Čína do vesmíru vyslala raketu se dvěma satelity pro svůj navigační systém, podle některých má potenciál nahradit systém GPS

Čína poslala na oběžnou dráhu raketu se dvěma satelity.Video: Reuters

 

Reklama

Na oběžnou dráhu se dostaly další dva čínské satelity. Ty patří pod satelitní navigační systém BeiDou, který má potenciál stát se přesnějším než systém GPS a v budoucnu ho i nahradit.

Článek

Čína v pondělí úspěšně odpálila raketu se dvěma satelity, které se tak dostaly na oběžnou dráhu. Přidaly se k dalším šesti satelitům, jež dohromady tvoří čínský navigační satelitní systém BeiDou.

„Úspěšné vyslání dvou satelitů v jedné raketě je dárkem pro náš lid k čínskému novému roku,” řekl Čang Süe-jü, ředitel kosmodromu Si-čchang.

BeiDou se hojně využívá v řadě oblastí - například od meteorologie, komunikace nebo dopravy až po prevenci proti lesním požárům. Jakmile dojde k nějaké krizové situaci, úkolem navigačního systému je na ni včas reagovat a zajistit efektivní pomoc.

Čína má s tímto systémem velké plány. Do roku 2020 plánuje na oběžnou dráhu přidat dalších 22 satelitů. Se třiceti satelity by měl být BeiDou schopen poskytovat služby po celém světě.

„Doufáme, že díky inovaci uděláme Čínu světovým lídrem v oblasti satelitní navigace,” uvedl Žan Čcheng-čchi, ředitel čínského navigačního satelitního úřadu.

Mnozí se domnívají, že BeiDou má potenciál stát se přesnějším než systém GPS, v budoucnu by ho prý mohl dokonce nahradit.

Tesla Elona Muska vykázala rekordní čtvrtletní ztrátu jen den po startu rakety Falcon Heavy

Reklama

Související témata:

Doporučované