Hlavní obsah

Čína ohlásila 100% účinnost vakcíny CoronaVac. Vědci se diví

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Vakcína Sinovacu je 100% účinná při prevenci vážných případů, hospitalizace může snížit až o 80 %. Zpráva, která obletěla čínská média a nad níž jiným vědcům zůstává rozum stát. Nic takového jejich studie neprokazují.

Článek

Když se čínská vakcína CoronaVac společnosti Sinovac dostala do rukou brazilské společnosti Butantan Institute, nejeden regulační orgán zůstal výsledkem překvapen. Brazilští vědci na začátku ledna oznámili, že výsledky třetí fáze klinické studie čínské vakcíny proti covidu-19 zdaleka nedosahují předpokládaných čísel. Výsledek klesl hluboko pod uváděných 78 procent, na hraničních 50.

Číny se však tato zpráva, která obletěla svět, dotkla jen letmo. Ve středu odpoledne se na webu státního média Global Times objevila informace: „Brazílie zveřejnila data o Sinovacu: Je 100procentně účinný při prevenci vážných případů a hospitalizaci může snížit až o 80 procent.“ Informaci z Global Times pak přispěl na důvěryhodnosti předseda Sinovacu Jin Wej-tung, který ji předal i do dalších médií. „Míra účinnosti vakcíny proti těžkým onemocněním a hospitalizaci dosáhla 100 procent,“ řekl Jin, aniž by zmínil, že studie Butantan Institute uvedla, že je toto číslo statisticky neprůkazné.

Informaci přebraly také noviny Central Party School, kádrového cvičiště Komunistické strany Číny. Sloupek ve Study Times citující Jina propaguje potenciál čínské vakcíny být světovou jedničkou. Informaci podpořila také státní agentura Sin-chua, která se navíc pochlubila tím, že Sinovac „zachrání více lidí po celém světě“.

„Sinovac obdržel objednávky na očkovací látky z Brazílie, Indonésie, Turecka, Chile a dalších zemí a regionů a vynakládáme veškeré úsilí k rozšíření výrobní kapacity,“ uvedl již zmiňovaný Jin v rozhovoru pro agenturu Xinhua News Agency.

Dodal, že společnost zkonstruovala druhou výrobní linku, která bude uvedena do provozu v únoru, čímž se zvýší její roční výrobní kapacita na 1 miliardu dávek. I agenturní článek tvrdí, že „klinické studie v Brazílii naznačují, že vakcína je 100% účinná při prevenci závažných případů, 78% účinná při prevenci mírných případů vyžadujících lékařské ošetření a má obecnou míru účinnosti 50,38 %.“

Světová zdravotnická organizace (WHO) i čínská vláda stanovily obecný práh účinnosti vakcín na 50 procent – což CoronaVac splňuje. Regulační orgány však obecně nastavily laťku mnohem výše, na 70 procent. Jin Wej-tung se dále snažil objasnit, že studie dokazuje účinnost vakcíny na 78 procent v prevenci onemocnění vyžadujících léčbu, nehledě na asymptomatické a mírné případy.

Pokud jde o „100% míru ochrany“ před závažnými případy, tak například časopis Science tvrdí, že studie nashromáždila příliš málo takových případů na to, aby „byl tento výsledek statisticky významný“. CoronaVac je jednou ze tří čínských vakcín, které Čína schválila pro nouzové použití. Od poloviny prosince byla použitá v národní očkovací kampani k imunizaci až 50 milionů lidí.

Taková zpochybnění výsledku se už ale nedostala k čínským čtenářům a uživatelům sociálních sítí. „To je dost dobrý výsledek, takhle můžeme snížit míru nakažených o 50 procent a kritickou míru o 100 procent,“ píší uživatelé na WeChatu.

„Zítra si nechám píchnout dávku CoronaVacu, abych zůstala v bezpečí já i moje děti, protože pracuji na letišti a to je riskantní,“ napsala letecká inženýrka Irene Lou, kterou výsledky vakcíny přesvědčily. „Viděla jsem zprávu o účinnosti, může aspoň zabránit většině středně vážných až závažných příznaků.“

Opačný názor mají lidé zasvěcení do tajů zdravotnictví. „Lidé ve zdravotnictví si vždy nejdřív přečtou výzkumný dokument, než si udělají nějaký závěr. Lidé mimo obor věří všemu, co se píše v médiích,“ řekla pro South China Morning Post Angela Ma, obyvatelka Šanghaje a absolventka lékařské fakulty. „To je důvod, proč kolem vakcín ještě váhám,“ uvedla a dodala, že v Šanghaji má možnost naočkovat se vakcínou od Sinopharmu. „Přijde mi lepší než vakcína Sinovacu, ale ještě chci chvíli počkat, jestli nebudu mít i lepší možnosti.“

Lékařka ze severovýchodní provincie Liaoning, která pro SCMP nechtěla zveřejnit své jméno, přiznala, že spousta jejích kolegů se rozhodla k očkování se neregistrovat. „Obávají se, že tyto vakcíny nejsou účinné proti mutacím, a opravdu nedůvěřují vakcínám, které byly vyvinuty tak rychle,“ řekla. „Ještě chci chvíli počkat a uvidím, jak to přijme můj šéf.“

Reklama

Doporučované