Hlavní obsah

Dr. Fauci se po odchodu Donalda Trumpa rozpovídal. Prý se mu ulevilo

Foto: Profimedia.cz

Americký epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci.

Reklama

Je osvobozující smět pod Bidenovým vedením mluvit otevřeně, říká po odchodu Donalda Trumpa přední americký epidemiolog a pravá ruka Bílého domu pro boj s koronavirovou pandemií Anthony Fauci.

Článek

Spolupráce bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a epidemiologa Anthony Fauciho se nikdy nevyznačovala sladěnými notami, ba naopak. Dr. Fauci je jedním z těch, kdo kroky administrativy předchozího šéfa Bílého domu ostře kritizoval a nebál se veřejně zpochybňovat Trumpovo zlehčování koronavirové pandemie ve Spojených státech. Byl také tím, kdo opakovaně zdůrazňoval, že postup amerických úřadů v boji s covidem-19 není efektivní a je potřeba zaujmout jiný postoj.

Anthony Fauci

Patří k nejrespektovanějším vědcům v USA a sloužil za vlád republikánských a demokratických prezidentů. Od roku 1984 je ředitelem Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID).

Jedním z takových kamenů úrazu byla například otázka odchodu ze Světové zdravotnické organizace (WHO), který měl být podle Trumpova očekávání dovršen letos v červenci. Avšak administrativa nového prezidenta Joea Bidena hned po středeční inauguraci informovala o zrušení původního plánu.

„Je mi ctí oznámit, že Spojené státy zůstanou členem Světové zdravotnické organizace,“ řekl se zjevnou radostí Fauci. Podle agentury AP potvrzení závazků USA vůči WHO znamená dramatický a důrazný posun směrem k multilaterálnímu přístupu k boji s koronavirem.

Nyní, kdy se úřadů ujal nově zvolený prezident Joe Biden a jeho tým, Fauci uvedl, že po odchodu Donalda Trumpa je osvobozující se opět moci soustředit na vědu a hovořit o pandemii otevřeně, aniž se musí obávat následků. Oznámil to na tiskové konferenci věnované boji s koronavirovou pandemií.

Jedna z otázek, která během tiskové konference zazněla, se týkala vnímání nové administrativy ve srovnání s tou Trumpovou. I přestože se podle vlastních slov epidemiolog nechce vracet k minulosti, na otázku odpověděl.

„Je naprosto jasné, že byly řečeny věci, ať se to týkalo hydroxychlorochinu (Trump dlouho vyzdvihoval antimalarikum hydroxychlorochin, nakonec se ukázalo neúčinné při léčbě covidu-19 - pozn. red.) a dalších podobných záležitostí, které byly velmi nepříjemné, protože se to nezakládalo na vědeckých faktech.“ Zároveň taky Fauci poznamenal, že situace, kdy musel odporovat prezidentovi, byla pro něj velmi nepříjemná.

V souvislosti s příchodem nového šéfa Bílého domu Fauci naznačil, že pod Bidenovým vedením může mluvit k tématům na základě svých odborných znalostí. „Myšlenka, že sem můžete přijít a mluvit o tom, co víte, o důkazech, o vědě, a vědět, že to je vše, necháte mluvit vědu, je to poněkud osvobozující pocit.“

Fauci je přesvědčený, že transparentnost, otevřenost a upřímnost se stanou hlavními prostředky Bidenovy administrativy. „Pokud budou nějaké problémy, nebudeme ukazovat prstem, ale budeme je řešit a vše, co budeme dělat, se bude zakládat na vědě a důkazech,“ zdůraznil osmdesátiletý epidemiolog.

Ačkoli Biden označil distribuci vakcín pod Trumpovou administrativou jako „bezútěšné selhání“, Fauci uvedl, že nový tým „nezačíná od nuly“. Dodal také, že Bidenův cíl naočkovat 100 milionů lidí za 100 dní je celkem rozumný. „Pokud do konce léta naočkujeme 70 % až 85 % obyvatel země, věřím, že se na podzim přiblížíme k určitému stupni normality,“ uvedl epidemiolog.

Brífink k pandemii covidu-19 se konal den poté, co nový prezident Joe Biden podepsal řadu exekutivních příkazů týkajících se boje s pandemií a celostátní strategie ve snaze zpomalit šíření nákazy. Nová pravidla se týkají nošení roušek, omezení cestování, testování i očkování.

Reklama

Doporučované