Hlavní obsah

Čína oznámila, že šéfa Interpolu zadržela a vyšetřuje

Meng Chung-wej byl v roce 2016 zvolen ředitelem Interpolu coby první Číňan v čele největší policejní organizace na světě.Video: Marek Martinovský, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Šéf Interpolu Meng Chung-wej, který se pohřešuje od konce minulého měsíce, je vyšetřován v Číně kvůli podezření, že porušil blíže neurčený zákon. Napsala to dnes agentura AP.

Článek

Zprávy o Meng Chung-wejově zmizení se objevily už dříve. O tom, jestli je v Číně vyšetřován, se ale jen spekulovalo. O zadržení se agentura AP v neděli dozvěděla ze sdělení, které na svém webu zveřejnila disciplinární komise vládnoucí Čínské komunistické strany.

Ve zprávě tohoto orgánu, jenž má na starosti případy korupce a politické neloajálnosti, se uvádí, že náměstek čínského ministra veřejné bezpečnosti je „podezřelý z porušení zákona a v současné době je sledován a vyšetřován” novým čínským protikorupčním úřadem, Národní kontrolní komisí.

Šéf mezinárodní policejní organizace je nezvěstný od konce září, když odletěl z Francie do Číny. Znepokojení nad jeho zmizením už daly najevo Interpol a francouzské úřady. Podle policie odletěl Meng Chung-wej do Číny, kam sice dorazil, ale pak se po něm „slehla zem”.

Francouzská policie začala zmizení 64letého Menga vyšetřovat koncem tohoto týdne poté, co manželka nahlásila policii, že o něm nemá žádné zprávy od 25. září. Řekla rovněž, že dostala výhrůžky telefonem i prostřednictvím sociálních sítí.

Čína se do dneška ke zmizení Menga oficiálně nevyjádřila a ani místní média o jeho případu doposud neinformovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované