Hlavní obsah

Čína poprvé vypustila vesmírnou raketu z plavidla na moři

Kosmodrom v této podobě je dalším krokem ambiciózního čínského vesmírného programu.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Čína ve středu vypustila do vesmíru nosnou raketu Dlouhý pochod 11, která odstartovala z lodi na moři. Jde o první takový start v dějinách čínského vesmírného programu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž raketa vynesla sedm komunikačních, meteorologických a dalších družic.

Článek

Start se uskutečnil krátce po poledni místního času (06:00 SELČ), uvedla čínská státní média. Startovací rampa rakety byla umístěna na obrovském poloponorném plavidle, které se nacházelo ve Žlutém moři.

Malá raketa Dlouhý pochod 11 byla k rychlým startům z mobilních odpalovacích plošin speciálně navržena. Do kosmu vynesla mimo jiné družici, která se bude využívat k předpovídání tajfunů.

Vypuštění rakety z plavidla na moři má oproti startu z pevniny několik nesporných výhod. Čím blíže rovníku raketa startuje, tím větší rychlost získá. To sníží množství energie a paliva, které je na vzlet do kosmu potřeba. Zbytky, které z rakety při startu padají zpátky na Zem, také nepředstavují při pádu do moře takové nebezpečí.

Kosmodrom v této podobě je dalším krokem ambiciózního čínského vesmírného programu. Po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech se v roce 2003 stala Čína teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu kolem Země člověka. Příští rok Peking plánuje zahájit na oběžné dráze kolem Země stavbu vlastní obdoby Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Reklama

Související témata:

Doporučované