Hlavní obsah

Čína přijala sporný bezpečnostní zákon pro Hongkong. S okamžitou platností

Foto: Profimedia.cz

Ulicemi Hongkongu před přijetím zákona prošla hrstka pročínských aktivistů a podporovatelů bezpečnostního zákona.

Reklama

aktualizováno •

Zákonodárci v Pekingu hlasovali v uspěchaném procesu za zavřenými dveřmi. Zákon rozšíří dosah komunistické strany do oblasti Hongkongu. Správkyně Carrie Lamová uvedla, že v platnost vejde ještě tentýž den.

Článek

O zákonu, jehož přijetí umožňuje potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování, hlasovalo plenární zasedání minulý měsíc téměř jednomyslně. Hongkongská správkyně Carrie Lamová podle AFP uvedla, že zákon začne platit tentýž den, tedy v úterý.

Čína tvrdí, že zákon je zapotřebí k postihování separatistů, teroristů a tajných dohod s cizími zeměmi. Přijetím zákona však také mohou být potlačovány prodemokratické protesty, které v oblasti trvají rok a staly se prostředkem konfrontování čínské vlády.

Protesty původně vypukly jako reakce na jiný návrh zákona, který měl umožňovat vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Aktivisté však postupně rozšířili své požadavky na obecnější demokratické reformy a demonstrace pokračují s přestávkami v podstatě doteď.

Aktuálně přijatý zákon podtrhuje odhodlání Pekingu dosáhnout politické změny v Hongkongu, bývalé britské kolonii s vlastním právním systémem. Podle kritiků je tímto identita zvláštní správní oblasti ohrožena a varují, že dojde také k oslabení její soudní nezávislosti.

Hongkong byl předán z britské pod čínskou správu v roce 1997 s podmínkou zaručující oblasti jistou míru autonomie.

Reklama

Související témata:

Doporučované