Hlavní obsah

Čína opět přitvrzuje proti videohrám. Už žádní gayové ani zombie nacisté

Foto: Profimedia.cz

Hráči v jedné z pekingských internetových kaváren.

Reklama

Čínští komunisté přitvrzují v boji proti závislosti na videohrách a také „klesající morálce“ spojené s online hraním. Po výrazném omezení herního času pro čínské teenagery se vládnoucí strana nově zaměřila také přímo na obsah her.

Článek

Už ne zábava, ale forma umění, která musí splňovat náležitá pravidla a především propagovat „správné hodnoty“. Tak se podle uniklých dokumentů změnil pohled čínské komunistické strany na videohry.

Pokyny čínských úřadů, které zveřejnil deník South China Morning Post, mají sloužit jako doporučení pro herní vývojáře. Postavy objevující se ve hrách musí mít podle nových pokynů „jasně definované pohlaví“ a zápletky her „nesmí mít smazané morální hranice“. „Pokud regulační orgány nemohou okamžitě určit pohlaví postavy nebo by zasazení postav do příběhu mohlo být považováno za problematické, bude vydáno varování,“ má stát v dokumentu.

Herní server PC Gamer ve svém článku zmiňuje, že nejde o první případ snahy o cenzuru ve videoherním průmyslu. Už v předchozích letech se v některých online hrách výrazně odlišovalo vyobrazení některých postav v Číně oproti zbytku světa.

Podle docenta Genga Songa z Hongkongské univerzity je zásah částečně způsoben čínským vnímáním, tedy že „zženštilí muži jsou fyzicky slabí a emocionálně křehcí“, a nejsou tedy schopni účinně bránit národ před vnějšími hrozbami, popsal Song agentuře AFP. Samotné hraní pak někteří vládní představitelé mohou vnímat jako věc „přispívající ke změkčení charakteru u mladých mužů“, řekl serveru docent Derek Hird z Lancaster University.

Stejně tak mají úřady tvrději postupovat proti hrám, které hráče povzbuzují k boji proti „barbarům“, což je považováno za propagaci „kolonialismu“. Podobně bude pohlíženo také na hry s japonskými válečníky, které podle cenzorních úřadů oslavují „militarismus“.

Dokument také uvádí, že „hry nemohou zkreslovat fakta ani záměrně vyvolávat kontroverze například přepracováním skutečných příběhů s historickými postavami“, což podle zahraničních médií ovlivní například hry zabývající se alternativní historií druhé světové války.

Cenzura se pak bude podle deníku The Times týkat také her, které dávají hráčům volbu mezi dobrem a zlem. „Nemyslíme si, že by hry měly dávat hráčům tuto možnost, tyto možnosti musí být vždy změněny, “ píše se v pokynech.

Podle zprávy South China Morning Post z minulého týdne pak Čína také zpomalila proces schvalování vydání nových online her, aby tak pokračovala v boji proti závislosti mladých hráčů na online hraní. Zdroj webu novinářům řekl, že cílem je „snížit počet nových her“ a s tím tak i „snížit závislost na hrách“.

Na schůzce 8. září s největšími čínskými vývojáři pak měli cenzoři sdělit přísnější předpisy týkající se herního obsahu, včetně zákazu čehokoli se „špatnou hodnotovou orientací“, jako je obsah pornografie a násilí. Vývojářům měli cenzoři podle The Times také sdělit, aby „důrazně bojkotovali jakékoli špatné kulturní prvky, jako je uctívání peněz, zženštilí muži nebo chlapecká láska“.

Jde tak o další krok čínského režimu namířený proti videohernímu průmyslu. Naposledy vyvolala velký ohlas pravidla ohledně hraní online her, která mají pomoci v boji se závislostí. Nově budou moci hráči do osmnácti let podle opatření, která zveřejnil národní úřad pro tisk a publikace, hrát online hry jen jednu hodinu denně, a to pouze v pátek, o víkendu nebo ve státní svátek. V tyto dny bude možné hrát hry navíc pouze v přesně vymezeném čase, a to od 20 do 21 hodin.

Společnosti, které on-line hry provozují, nebudou moci poskytovat své služby nezletilým v jakékoli formě mimo vyhrazené hodiny a současně budou muset zajistit systém, který bude ověřovat reálné identity hráčů, tedy aby se děti nepřipojovaly pod falešnými profily s vyšším věkem.

Jedna z kontrol už v zemi funguje od léta. Technologický gigant Tescent v rámci opatření, která měla zamezit nadměrnému hraní mladistvých přes noc, zavedl takzvanou „Půlnoční hlídku“, tedy systém rozpoznávání obličeje pro přihlašování do asi padesátky mobilních her, píše server The Verge.

Reklama

Související témata:

Doporučované