Hlavní obsah

Čína sníží na polovinu cla, která na zboží z USA uvalila v září

Ilustrační foto.

Reklama

Čína sníží na polovinu cla, která loni na začátku září uvalila na 1 717 amerických produktů. Změna začne platit 14. února a týká se dovozu amerického zboží za 75 miliard USD (1,7 bilionu Kč) ročně.

Článek

Nejvýznamnější částí první fáze dohody je slib Číny, že koupí z USA další zboží a služby. Čína slíbila, že v příštích dvou letech koupí zemědělské produkty a další zboží a služby z USA za částku, která bude proti roku 2017 vyšší alespoň o 200 miliard dolarů. V roce 2017 koupila Čína zboží za 186 miliard dolarů. Spojené státy na oplátku přislíbily snížit některé z cel na čínské zboží.

Čínské ministerstvo financí dnes uvedlo, že u některého amerického zboží bude clo sníženo z původních deseti na pět procent; u dalšího z původních pěti na 2,5 procenta. Nová cla se mimo jiné vztahují na sóju, vepřové, ropu či automobilové součástky.

Rozhodnutí bylo učiněno za účelem „podpořit zdravý a stabilní rozvoj čínsko-amerického obchodu“, uvedlo ministerstvo. Další úpravy budou podle něj záviset na vzájemné hospodářské a obchodní situaci.

Snížení cel je odpovědí na stejný závazek Washingtonu, analytici ho ale vnímají také jako snahu Pekingu posílit důvěru v době epidemie nového koronaviru, která v zemi přerušila výrobu, zasáhla důvěru investorů a která vyvolává obavy o další vývoj čínské ekonomiky.

„Jakákoliv snaha o zmírnění napětí je vždy dobrá. Zvláště když je trh zaplaven zprávami o viru, tak dobré zprávy o clech jsou povzbudivé,“ řekl analytik singapurské OCBC Bank Tommy Xie. „Oznámení ukazuje, že Čína je připravena zavést první fázi obchodní dohody navzdory potížím, které jí způsobilo nedávné vypuknutí viru,“ podotkl Xie, jehož citovala agentura Reuters.

Čínský list Global Times dnes s dovoláním na experta na obchod blízkého čínské vládě napsal, že Peking zvažuje, že by kvůli koronaviru využil doložku týkající se katastrof, která je součástí obchodní dohody. Ta umožňuje oddálit platnost dohody v případě přírodních neštěstí či jiných nahodilých událostí.

Spojené státy a Čína spolu od roku 2018 vedou obchodní válku, v rámci které na sebe vzájemně uvalovaly cla. Obchodní spor mezi dvěma největšími ekonomikami světa rozbouřil finanční trhy a zpomalil růst světové ekonomiky.

Reklama

Doporučované