Hlavní obsah

Čínské podniky drtí inflace. Z dílny světa by se mohla šířit dál

Foto: Shutterstock/Maxx-Studio, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Čína se potýká s nejvyšším růstem výrobních cen za posledních třináct let. Hrozí tak, že se prudká inflace projeví i ve zbytku světa, což by umocnilo globální zvyšování cen.

Článek

Čínskou výrobu zasáhla inflace, jakou ekonomové dlouho nepamatují. Index cen výrobců vzrostl v květnu v porovnání s minulým rokem o devět procent. Vyplývá z údajů, které včera zveřejnila čínská vláda.

Celkově jde o nejrychlejší nárůst od září 2008, kdy se Čína potýkala s důsledky přehřátí ekonomiky poté, co HDP během několika let vzrostlo o více než deset procent.

Vysoká inflace výrobců je znepokojující zprávou jak pro čínské podniky, tak pro pokračující ekonomické oživení.

Současná situace by totiž mohla přinutit dodavatele ke kontrole nákladů například zpomalením výroby nebo propouštěním pracovníků – což by zpomalilo čínské ekonomické oživení.

Cenové tlaky jsou pouze dočasné

Jenže by nemuselo jít jen o Čínu, ale o celý svět. V Číně totiž ceny pro spotřebitele rostou jen o 1,3 procenta, takže existují obavy, že by se čínští výrobci mohli pokusit přenést zdražení vstupů mimo čínské hranice – a prakticky vyvézt domácí inflaci do zámoří.

Toho se však například ekonomka společnosti ING Iris Pangová, jež se zaměřuje na Čínu, neobává. „Není možné přenést náklady na spotřebitele ani na zámořských trzích,“ uvedla pro server Bloomberg.

Ekonomka banky Société Générale Michelle Lamová však upozorňuje na to, že čínské podniky jsou v poměrně výhodné pozici. Sice jim rostou ceny vstupů, zároveň však umí na rozdíl od jiných konkurentů z Asie velmi pružně reagovat na poptávku a zvyšovat výrobu.

„Čínští výrobci a dodavatelé jsou v poměrně silné vyjednávací pozici,“ řekla Lamová agentuře Bloomberg. Cenové tlaky podle ní navíc brzy opadnou – a to nejen díky trhu.

V podledních týdnech jsme zaznamenali určité zmírnění růstu cen.
Analýza banky Nomura

Peking posílil dodávky hlavních surovin

Sama čínská vláda se totiž snaží rostoucí náklady zkrotit. Nejvyšší čínští regulátoři trhu nedávno slíbili, že proti spekulantům na komoditním trhu zakročí „nulovou tolerancí“.

Peking zřejmě zvažuje další možná opatření. Agentura Bloomberg ve středu s odvoláním na anonymní zdroje uvedla, že vláda přemýšlí o omezení ceny uhlí, které spalují čínské elektrárny.

Poslední ekonomická opatření už se na cenách projevují a odborníci tvrdí, že vrchol inflace je blízko. Například cena betonářských výztuží spadla ze své nejvyšší ceny v květnu na Šanghajské burze cenných papírů o 18 procent. Nicméně se stále pohybuje o 16 procent výš než na konci loňského roku.

„Vzhledem k tomu, že Peking zavedl řadu politických opatření na posílení domácích dodávek hlavních surovin, včetně uhlí, železné rudy, oceli a elektřiny, zaznamenali jsme v posledních týdnech určité zmírnění růstu jejich cen,“ uvedli ve středu analytici společnosti Nomura ve své zprávě.

Reklama

Související témata:

Doporučované