Hlavní obsah

Církev v hlavní roli. Hebridy odmítly oficiální sexuální výchovu

Foto: Profimedia.cz

Kostel na ostrově Harris britského souostroví Vnější Hebridy. Ilustrační fotografie.

Reklama

Skotskými Vnějšími Hebridami otřásl spor ohledně církevního vlivu na veřejnou politiku. Tamní radní totiž hlasovali ve prospěch schválení katolické příručky pro výuku sexuální výchovy na školách.

Článek

Velká většina členů Comhairle nan Eilean Siar, vládní rady pro Vnější Hebridy, podpořila návrh, který prosazuje římskokatolické vzdělávací materiály v oblasti sexuální výchovy. Ty podporují ortodoxní katolický postoj, jenž odmítá pohlavní styk mimo heterosexuální manželství.

Hlasování následovalo poté, co si podle ministrů Skotské církve na ostrově Lewis několik rodičů a učitelů stěžovalo na vládou dosud podporované oficiální materiály o vztazích, sexuálním zdraví a rodičovství. Ke studentům se jejich prostřednictvím dostávalo vzdělání ohledně lidského těla, genderových identit, pornografie nebo bezpečného pohlavního styku.

Původní materiály učily děti o lidských genitáliích již od tří let, podle katolických podkladů se však mají žáci s tímto tématem setkat nejdříve v deseti. Podle Hugha Stewarta, jednoho z již zmiňovaných ministrů, navíc oficiální materiály nutí děti přijímat názory, které jsou v rozporu s jejich morálkou.

„Jedna věc je, aby dítě nebo mladý člověk byl vzdělaný a objektivně informovaný, a druhá je požadovat, aby něco přijal,“ cituje britský list The Guardian Stewarta. Radní, kteří s hlasováním nesouhlasili, označili rozhodnutí jako temné a nebezpečné, druhá strana „barikády“ zase nové uspořádání brání tím, že učitelé stále budou moci využít takových „průvodců“, jaké uznají za vhodné na základě vlastního úsudku.

Radní Norman Macdonald, který označil hlasování za šílenství, uvedl, že současná politika týkající se této problematiky již vyžaduje, aby učitelé konzultovali s ředitelem školy a radou rodičů použití „kontroverzních“ materiálů. Pokud by snad rodiče nesouhlasili, mají možnost odebrat děti ze třídy.

Aktivisté za práva LGBT komunity na souostroví Vnějších Hebrid se obávají, že dané hlasování dostane školy pod silný tlak, aby odložily na neurčito progresivnější výuku o pohlaví a vztazích. Zároveň podle nich rozhodnutí povzbudí lidi kritizující oficiální výukové materiály k dalším stížnostem.

V oblasti kdysi dominovaly konzervativní a vysoce ortodoxní presbytariánské církve, jejichž vliv se odráží i v současném nastavení. V neděli je na souostroví zakázána práce a jsou zavřené bazény i sportovní zařízení jako třeba golfová hřiště. Navzdory zaběhlým zvykům se však aktivismus za práva homosexuálů a dalších stává viditelnějším.

V roce 2018 se na území Vnějších Hebrid konal první průvod oslavující gay, lesbickou, bisexuální a transgender kulturu, tj. Pride. Pro LGBT komunitu však nynější rozhodnutí působí jako krok zpět.

„Nyní čelím tomu, že se dané vzdělání budu muset pokusit dětem poskytnout sám, byl bych ale raději, kdyby se o tom učily díky schváleným školním osnovám a s kvalifikovaným učitelem,“ cituje The Guardian jednoho z aktivistů, který má tři děti školou povinné.

Radní Mcdonald také vyjádřil své očekávání, že se nic nezmění: „Byly doby, kdy veřejnému životu do značné míry dominovala církev, ale to už neplatí. Myslím, že učitelé přinesou dětem realistické učební osnovy a ujistí se, že žáci mají všechny informace, které jsou potřeba k životu v současném světě.“

Reklama

Doporučované