Hlavní obsah
Online

Poprvé za dva měsíce kleslo průběžné číslo nových případů pod 1000

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Virus způsobující onemocnění covid-19 v Česku zůstane a zřejmě „si nenechá ujít“ i období, ve kterém pravidelně útočí onemocnění dýchacích cest s největší silou, varoval v ČT šéf ÚZIS Ladislav Dušek. „Jdeme do období vrcholu všech respiračních onemocnění, v lednu či únoru budeme stále bojovat s návraty, ale musíme udělat vše, aby nebyly nekontrolované,“ uvedl.

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný v televizi Prima uvedl, že od příštího pondělí by se opět mohla rozvolnit některá opatření. Podmínil to však tím, že, jak řekl, „všechno půjde dobře“.

- V televizní diskusi také řekl, že nabídl místo v týmu svých poradů svému předchůdci Romanu Prymulovi. Neví prý však, zda jeho nabídku přijme.

- Ministr také řekl, že do středy příštího týdne bude mít hotovu strategii, zda a jak testovat učitele, kteří se nyní spolu se žáky postupně vracejí do škol.

- Testy v sobotu v Česku odhalily 3187 nových případů koronaviru, což je zhruba o tisícovku méně než před týdnem. V neděli do šesté odpoledne přibylo ve statistikách 895 nových případů. Poprvé po dvou měsících průběžné odpolední číslo kleslo pod tisíc.

- V posledních dvou dnech zemřelo podle dosavadních údajů méně než sto lidí, statistiky se však vždy postupně doplňují.

- Skóre v protiepidemickém systému PES zůstalo ve čtvrtém z pěti stupňů.

DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ V SOBOTU

  • Dušek: Návraty epidemie lze čekat v lednu či únoru

    Česko bude pravděpodobně bojovat s návraty koronavirové epidemie v období vrcholného rozšíření respiračních onemocnění v lednu či únoru. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Stát podle něj musí udělat vše pro to, aby nebyly nekontrolované.

    Dušek řekl, že v příštích týdnech může nastat relativní stabilita v nárůstu počtu diagnostikovaných. Za týden či dva by se podle něj mohlo podařit to, že systém trasování a tzv. chytré karantény zachytí všechny výskyty nového typu koronaviru. „Ale epidemie neskončí, my zbrzdíme její rychlost, ale nezastavíme ji a nezničíme,“ uvedl.

    Virus způsobující onemocnění covid-19 v Česku zůstane a zřejmě „si nenechá ujít“ i období, ve kterém pravidelně útočí onemocnění dýchacích cest s největší silou, dodal Dušek. „Jdeme do období vrcholu všech respiračních onemocnění, v lednu či únoru budeme stále bojovat s návraty, ale musíme udělat vše, aby nebyly nekontrolované,“ uvedl.

  • Blatný chce opakovaně testovat některé skupiny

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce v úpravě testovací strategie navrhnout opakované testování vytipovaných skupin antigenními testy. Stát by podle Blatného mohl také například dotačními programy přispívat odpovědným firmám, které kvůli prevenci testují zaměstnance na vlastní náklady.

    Na pondělí plánuje Blatný jednání o své strategii s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

    „Záměr je takový, že by měly být vytipované skupiny pro opakované testování antigenními testy, které jsou daleko levnější. A tyto skupiny by byly opakovaně testované,“ uvedl Blatný v pořadu Partie televize Prima.

    Nyní je podle něj nutné rozhodnout, zda nějakou skupinu lidí, například učitele, rovnou označit za rizikovou skupinu, nebo nejprve provést reprezentativní testování a podle něj rizikové skupiny určit.

  • Blatný: Kampaň kvůli očkování vyjde na 50 milionů

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) v televizi Prima řekl, že se připravuje kampaň kvůli očkování proti koronaviru. Její součástí by mělo být také vyvracení dezinformací, které se často objevují na sociálních sítích.

    „Jsou to občas neuvěřitelné nesmysly,“ podotkl Blatný. Podle něho je příprava kampaně nyní ve fázi připomínek. Ve zkráceném výběrovém řízení se vybírá firma, která ji poté realizuje.

    „Nemohu dát jen 50 milionů z ruky,“ zdůvodnil Blatný. Podle něho je však v současné době ochota Čechů k očkování špatná. „Bude to fungovat, když se proočkuje dostatek lidí,“ upozornil Blatný.

  • Blatný: Obchody by se mohly otevřít za pár dnů

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) má do pondělí od Poslanecké sněmovny termín na to, aby vyřešil fakt, že dochází podle části politiků k diskriminaci některých obchodů. Část zůstává otevřena, další jsou však uzavřeny.

    Blatný uvedl, že počká na skóre v protiepidemickém systému PES.

    „Už do týdne bychom to mohli naplnit. Od přelomu listopadu a prosince bychom mohli otevřít obchody,“ uvedl v televizi Prima Blatný.

    Kvůli tomu, že jsou některé obchody uzavřeny, se na Ústavní soud chce se stížností obrátit skupina 63 senátorů.

  • Blatný: Systém PES bude fungovat, než budeme mít vakcínu

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) řekl, že protiepidemický systému PES přestanou zřejmě používat, až bude vakcína proti koronaviru a bude proočkováno v Česku asi šedesát procent lidí.

    „Pak můžeme poslat psa do boudy,“ prohlásil Blatný.

    Doplnil, že zřejmě za dva týdny řekne, zda znovu požádají o prodloužení nouzového stavu. Ten byl schválen zatím do 12. prosince.

  • Vláda se dohodla, že systém PES není možné měnit

    Na úpravu protiepidemického systému PES tlačil v uplynulých dnech ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za hnutí ANO). Chtěl, aby systém umožnil dříve otevřít obchody.

    „Pan ministr Havlíček vyslovil tento požadavek, dohodli jsme na vládě, že to tak není možné, abychom nepřišli o důvěru,“ řekl v televizi Prima ministr zdravotnictví Jan Blatný.

    Podle něho se Havlíček s tímto závěrem spokojil.

  • Lidé nezvedají telefony, kritizuje Blatný

    Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za hnutí ANO) je v současné době problém v tom, že lidé nyní nezvedají telefony, případně neudávají seznam všech, s nimiž byli v kontaktu.

    „Znám případy lidí, kteří nebyli vytrasováni. Znám případy lidí nakažených ve firmě, kteří se báli nahlásit kontakty, protože se báli ekonomických důvodů. Je to způsobeno nedůvěrou lidí,“ uvedl senátor Ondřej Šimetka (za ODS).

    Blatný řekl, že 90 procent případů je však každý den vytrasováno.

  • Další rozvolnění by mohlo být za týden, řekl Blatný

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) také v televizi Prima řekl, že by se za týden mohla opatření opět snížit.

    Poznamenal také, že nesouhlasí s některými výroky bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který naopak říkal, že je rozvolňování příliš rychlé.

    „Neděje se nic překotného,“ uvedl Blatný. I přesto tato slova ministr řekl, že Prymulovi řekl, aby jim s pandemií pomohl.

  • Blatný: Vánoce by mohly být klidné

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) v pořadu Partie televize Prima řekl, že počet lidí, kteří chtějí rozvolňovat opatření kvůli koronaviru, je větší nežli těch, kteří se tohoto onemocnění bojí. A právě ti by chtěli současná opatření zachovat.

    „Podle počtu e-mailů a zpráv, které dostáváme, je počet těch, kteří se bojí o živobytí, větší,“ uvedl Blatný.

    „Vánoce můžou být relativně klidné,“ uvedl dále Blatný s tím, že by Češi měli dát pozor na to, aby poté nezačal špatně rok 2021.

  • V Olomouckém kraji přibylo v sobotu 192 případů covidu-19

    V Olomouckém kraji přibylo v sobotu 192 případů nákazy novým koronavirem. Je to druhé nejnižší číslo v tomto týdnu, nižší bylo jen v úterý, kdy přibylo 171 nově nakažených, po zpětné úpravě jich statistiky uvádějí 169.

    Rizikové skóre protiepidemického systému PES pro Olomoucký kraj je 62, stejně jako pro celou republiku. Odpovídá to čtvrtému stupni z pěti. Z okresů je na tom nejlépe Olomoucko se skóre 57, na Přerovsku je 62, Prostějovsku 64, Jesenicku 69. Nejvyšší v kraji je na Šumpersku s hodnotou 72.

  • Liberecký kraj je stále ve čtvrtém stupni ohrožení

    Testy v Libereckém kraji odhalily v sobotu dalších 161 případů nákazy covidem-19, je to téměř o polovinu méně než před týdnem. Podle údajů, které dnes aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví, odhalily v posledním týdnu testy v kraji denně průměrně 232 nově nakažených.

    Hygienici v Libereckém kraji evidují aktuálně 4272 takzvaně aktivních případů nového koronaviru, jsou to nejen nemocní, ale také pozitivně testovaní bez příznaků onemocnění. Nejlépe je na tom v kraji Jablonecko, nejhůř naopak Českolipsko. Rizikové skóre pro Liberecký kraj kleslo na 62, což je na úrovni rizika platného pro celou Českou republiku. Odpovídá to čtvrtému stupni z pěti.

  • V některých pražských nemocnicích ubývá pacientů

    V některých pražských nemocnicích se snižuje počet pacientů s covidem-19. Třeba v Nemocnici na Bulovce jich bylo v sobotu 83, v pátek 95 a v sobotu před týdnem 110, vyplývá z informací na Twitteru. Ve Fakultní nemocnici v Motole podle čísel zveřejňovaných na stejné sociální síti ubylo za týden 13 pacientů s koronavirem na pátečních 116.

  • V Praze v sobotu přibylo 242 případů covidu, přírůstek opět klesl

    Sobotní přírůstek počtu nakažených v Praze byl nejnižší v tomto týdnu, o víkendu se ale méně testuje. Nižší byl v sobotu nárůst naposledy 5. září. Koncem října se denní přírůstky i v sobotu dostávaly nad 1200 případů.

    Převedeno do čísel, v Praze v sobotu přibylo 242 případů koronaviru, o 18 méně než před týdnem. Aktuálně je v hlavním městě 8314 nakažených, 684 lidí s covidem-19 dosud zemřelo. Rizikové skóre protiepidemického systému PES zůstalo dnes v metropoli třetí den po sobě na 44 bodech ze sta. Je tak ve třetím z pěti stupňů, podle kterých se řídí opatření proti nákaze. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Co se změní od pondělí

    Po přesunu do čtvrtého stupně PES bude od pondělí povoleno shromažďování až šesti lidí namísto dosavadních dvou, zákaz vycházení bude začínat od 23 místo současných 21 hodin. Obdobně se může prodloužit zavírací doba obchodů. Svateb, pohřbů nebo bohoslužeb se bude moci účastnit až 20 lidí. Od středy 25. listopadu se také do lavic vrátí závěrečné ročníky středních škol a obnoví se v nich praktická výuka ve skupinách do 20 studentů. Zároveň se mohou začít scházet k výuce skupiny do 20 studentů posledních ročníků na vysokých školách. Školy nyní učí přes internet.

    Více ZDE:

  • Nejhůře je nyní na Havlíčkobrodsku

    Nákazou nejvíce zasaženým okresem zůstává Havlíčkobrodsko, kde se za uplynulých sedm dní potvrdilo 669 případů na 100 000 obyvatel. Nad 500 případů má v tomto přepočtu aktuálně také Svitavsko, Chrudimsko a Pelhřimovsko. Relativně nejlépe je na tom za poslední týden Trutnovsko se 122 nakaženými na 100 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy