Hlavní obsah

Nájmy v Praze zlevňují, nabídka volných bytů stoupla až třikrát

Foto: Seven Keys

Byt k pronájmu na Airbnb od společnosti Seven Keys (ilustrační foto).

Reklama

Největší přesun Čechů do nájemního bydlení za poslední roky pokračuje, ukazují data portálu Sreality.cz. Za uplynulé čtvrtletí jich do pronajatých domů a bytů zamířilo skoro o 50 procent více než loni touto dobou.

Článek

Počet pronajatých bytů se ve druhém kvartálu přiblížil 13 tisícům. To je skoro o polovinu více než před rokem a o 40 % více než na začátku roku, hlásí také realitní portál Bezrealitky.cz.

Důvodů je hned několik. V první řadě se kvůli koronavirovým omezením výrazným způsobem zvýšila dostupnost bydlení na největším trhu – tedy v hlavním městě.

Světový pandemický vývoj zatím neumožnil návrat masového turismu, a byty určené původně pro krátkodobé pronájmy tak zůstanou k dispozici pravděpodobně až do poloviny příštího roku. To se odrazilo v poklesu cen nájmů nebo přinejmenším v zastavení jejich růstu, a to nejen v Praze, ale ve většině krajů.

Především v metropoli je ale pád cen výraznější a přišel dříve, než se očekávalo.

„Pochopitelně jsme očekávali, že pražské ceny vlivem situace poklesnou. Pád je však výraznější, než byly naše předpoklady. Aktuálně se pražský byt průměrně pronajímá za 276 korun namísto původních 290 korun na metr z počátku roku, medián je však ještě nižší,“ zmiňuje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.

„Takováto změna v cenách už se na trhu výrazným způsobem promítne – například zpomalením proudu zájemců o levné pronájmy za hranicemi Prahy. Na druhou stranu se nedá očekávat, že by se jednalo o novou dlouhodobou normu, spíše půjde o anomálii s trváním kolem 12 měsíců. S trochou nadsázky se dá říci, že nájmy budou přímo úměrně zdražovat s cenou piva na Staroměstském náměstí.“

Druhým důvodem je ekonomický výhled Čechů. Přestože počet prodaných nemovitostí mírně stoupl a v případě bytů se drží dokonce na úrovni druhé poloviny loňského roku, zájem začíná být spíše o levnější nemovitosti.

V případě rodinných domů dokonce začaly po více než dvouletém růstu prodejní ceny opět klesat. Mnoho lidí s ohledem na životní situaci raději kompromisně volí nájemní vztah než závazek v podobě hypotéky – což se promítne do změn na trhu po celém Česku.

Podle Meyera se navíc jedná o změny, které výrazným způsobem posilují přímé propojení majitelů nemovitostí a zájemců o bydlení. Právě koronavirová epidemie jasně ukázala, že minimálně v oblastech s velkou poptávkou je tradiční realitní model za zenitem.

„Realitní trh se neuvěřitelně zrychluje. Dohodnout si odpovídající nájem je dnes otázka dnů, nikoli týdnů či měsíců, jako tomu bylo v minulosti. Jen za poslední tři roky díky tomu stoupl počet lidí, kteří se nespoléhají na realitní prostředníky, asi trojnásobně,“ zmiňuje Meyer.

Podle největšího tuzemského realitního portálu Sreality.cz se celková nabídka bytů k pronájmu na této platformě v květnu meziročně zvýšila o dvě pětiny.

V Praze došlo k nárůstu dokonce o 57 % a během měsíce května se objevilo zhruba čtrnáct tisíc nabídek na pronájem bytů. V Brně se pak nabídka zvýšila o 29 %. Vyplývá to z meziročního srovnání letošního a loňského května.

„Důvodem zvýšení počtu inzerátů je fakt, že se v nabídce začaly objevovat i byty, které byly původně určeny jen ke krátkodobým pronájmům, a také snaha některých koronakrizí ekonomicky poškozených obyvatel přivydělat si,“ říká Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz.

Extrémem je v tomto ohledu hlavní město. „V Praze došlo k mimořádnému nárůstu především na Praze 1, nabídka se zde zvětšila téměř třikrát,“ komentuje Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz. Podle ní nicméně došlo ke zlevnění nájemních cen zhruba o 7 % a průměrná cena za metr čtvereční se v letošním květnu pohybovala okolo 310 Kč.

Reklama

Doporučované