Hlavní obsah

Člen Berdychova gangu dostal 10 let vězení za loupeže, skrýval se v USA

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jaromír Prokop u soudu letos v červenci.

Reklama

aktualizováno •

Soud dnes uložil Jaromíru Prokopovi deset let vězení za účast na čtyřech loupežích takzvaného Berdychova gangu. Verdikt není pravomocný.

Článek

Skutky se staly v 90. letech, Prokop se poté před trestním řízením skrýval v USA, kde ho policie dopadla loni. Jeho spolupachatelé včetně Davida Berdycha už si své tresty odpykali.

„Pan obžalovaný se bránil tomu, aby byl označen za jakéhosi kmotra, kápa. Takovou roli určitě neměl. Měl ale roli hlavy, určité vůdčí osobnosti, která přichází s nápady a posouvá je dopředu,“ konstatoval předseda senátu středočeského krajského soudu Jiří Wažik. Poukázal na Prokopovu vysokou inteligenci, na jeho organizační schopnosti a na to, že byl pro spolupachatele přirozenou autoritou.

Někdejší provozní šéf pražského podniku Discoland Sylvie Prokop se v letech 1995 až 1996 v hlavním městě podle rozsudku postupně podílel na přepadení obchodního domu, podnikatele, vozu s penězi a také na únosu zlatníka, který při akci gangu přišel o život. Pachatelé takto získali celkem 7,5 milionu korun.

K trestným činům se Prokop před soudem přiznal, odmítl ale tvrzení ostatních odsouzených, že přepadení vymyslel a zorganizoval. Také zdůraznil, že při loupežích nikdy nepoužil fyzické násilí.

Kauza tzv. Berdychova gangu bývá označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky, a to i kvůli propojení zločinců s elitními detektivy. Skupina měla na svědomí loupeže, únosy a vydírání podnikatelů. Působilo v ní několik desítek lidí, při přepadeních využívali i policejní uniformy.

Sám Berdych - vyhazovač z Discolandu - strávil ve vězení více než 11 let, podmínečně propuštěn byl v červnu 2015. V aktuálním Prokopově procesu odmítl vypovídat, soudce proto přečetl jeho výpověď z roku 2006. S Prokopovou verzí se neshodovala zejména v tom, kdo o některých skutcích gangu rozhodoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované