Hlavní obsah

ČNB kouzlí s korunou. Až skončí intervence, bude živo i v obchodech. Co zlevní?

Studio Seznam Zprávy: Jak posílí po konci intervencí česká koruna?

 

Reklama

Zhruba v polovině roku přestane centrální banka oslabovat kurz koruny. Na intervence padl už bilion korun.

Článek

Levnější dovolené, mobily, benzin? I to se může stát.

Scénářů, s nimiž se pracuje pro chvíli, kdy centrální banka přestane intervenovat proti koruně, je stále dost. Ta chvíli se blíží, zbývá možná několik týdnů. ČNB slíbila, že s umělým oslabováním koruny přestane po skončení prvního čtvrtletí roku.

„Ideální čas je kolem pololetí," řekl ve studiu Seznam Zprávy člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda. (pusťte si jeho slovní přestřelku o intervencích s analytikem Alešem Michlem nahoře ve videu).

Euro nyní stojí přibližně 27 korun. Kurz je od roku 2013 uměle udržovaný, což dosud ČNB stálo zhruba bilion korun. Co se stane, až kurz pustí?

ČNB skončí s tištěním korun, pak bude dost živo, říká bankéřka Zamrazilová

„Koruna určitě posílí,“ shodují se analytici oslovení Seznam Zprávami. Jejich odhady se pohybují většinou okolo 26 korun za euro. Na konci roku ale může být i pod touto hladinou.

„Nechtěl bych být ten, kdo musí vyplňovat kolonku s kurzem koruny na konci tohoto roku, to se nedá odhadnout," tvrdí analytik Aleš Michl, který se ve studiu netajil kritickým postojem k intervencím ČNB.

Co bude konec tištění peněz znamenat pro běžného člověka? Třeba to, že rodinná dovolená, která není koupená z katalogu, citelně zlevní. Asociace cestovních kanceláří předpokládají, že dovolené mohou zlevnit o desetinu.

Podívejte se také: Rozhovor s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem

Rusnok: Neprožíváme žádný ekonomický boom.Video: Václav Dolejší

Jaké scénáře se dají čekat? Jak rychlé bude posilování koruny? Budou na silnější korunu reagovat i cestovní kanceláře? A co bude silnější měna znamenat pro exportéry? To vše se probíralo ve speciálním studiu Seznam Zpráv, jehož hosty byli člen bankovní rady Vojtěch Benda, analytik Aleš Michl nebo Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Reklama

Doporučované