Hlavní obsah

Babiš podporu pro rozpočet nenašel, hlasovat se bude v pátek

Foto: Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš neúspěšně vyjednává o podpoře rozpočtu.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO Premiér Andrej Babiš se během čtvrtečního podvečera sešel se zástupci všech sněmovních stran. Potřeboval vyřešit, jak dál naložit s rozpočtem na rok 2021.

Článek

Hlasy na schválení rozpočtu shání premiér již třetí den. Projednávání nejdůležitějšího zákona roku dokonce musel na plénu Sněmovny zastavit a veřejně přiznat, že nemá hlasy potřebné k jeho prosazení.

Seznam Zprávy zjišťovaly, s jakými požadavky jednotlivé strany na večerní jednání s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou šly. Z odpovědí politiků napříč politickým spektrem odpoledne vyplynulo, že aby byla podvečerní schůzka úspěšná, bude muset Andrej Babiš hodně ustoupit.

Setkání nakonec skončilo bez dohody na konkrétní podobě rozpočtu. „Dohoda je na tom, že v pátek se to rozhodne,“ řekl po schůzce Seznam Zprávám pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Podle informací Seznam Zpráv z jednání se premiér Babiš hned úvodu zeptal, zda je někdo z opozice ochotný změnit názor. Následně stranické špičky řešily, co se stane, když skutečně země spadne do rozpočtového provizoria. Důležitou otázkou bylo, zda budou moci dál fungovat podpůrné programy související s pandemií covidu-19. „Bylo řečeno, že ty to neohrozí,“ líčil zdroj z jednání.

Bodem jednání byla i dohoda na regulérnosti hlasování - Sněmovna totiž bude hlasovat v polovičním režimu a opozice měla obavu, jak započítávat hlasy nezařazených poslanců, kteří nemusí respektovat dohody mezi kluby. Dohoda dle zdrojů Seznam Zpráv je, že pokud se hlasování budou účastnit, hnutí ANO zajistí dostatek svých poslanců v sále, aby byly šance všech vyrovnané.

Andrej Babiš zatím zejména opozičním stranám nabídl jen drobné ústupky v rámci současného rozpočtu. Případně rovnou vyhrožoval rozpočtovým provizoriem, které by zasáhlo i kraje a obce, jež opozice často vede. A to rozhodně nebude stačit.

Premiér si navíc situaci ztížil svým veřejným apelem, aby opoziční poslanci odešli ze sálu, a pomohli tak rozpočet schválit. Některé strany o této taktice uvažovat mohly - když ale Babiš takto explicitně upozornil voliče, co tato klička znamená, zúžil jim manévrovací prostor.

Spor na levici

Jako zablokované se stále jeví jednání s koaliční ČSSD i KSČM, která až dosud vládu podporovala. Pro socialisty je nepřijatelné, aby se přesunuly peníze - byť jen třeba na oko - z rozpočtu armády. Na druhou stranu komunisté hlasy nedodají v případě, že k přesunu nedojde.

„Premiér byl ochoten kývnout na kompromis, že se 10 miliard z armádního rozpočtu přesune do rozpočtové rezervy a v prvním čtvrtletí je vláda vrátí do rozpočtu, ale na to ČSSD nechce slyšet,“ popsal hlavní překážku jeden z účastníků jednání.

Oba postoje jsou pochopitelné - ČSSD se hlásí k podpoře členství České republiky k NATO a oněch 10 miliard pro armádu, o kterých se licituje, je svázáno s nákupem moderní techniky pro potřeby českých jednotek v rámci NATO. Pro komunisty je jakákoliv podpora NATO jako červený hadr na býka.

Úspěch Babiš prozatím nemá ani u opozičních stran z tzv. Demobloku a Pirátů. Ještě ve středu večer se zástupci ODS, TOP 09 a lidovců na schůzce dohodli, že budou v rámci schvalování postupovat společně. „Nevidíme prostor pro to, abychom jakkoli podpořili současnou podobu rozpočtu, který je zcela mimo realitu,“ uvedl Petr Fiala.

„Nenecháme se vydírat, pan premiér nese plnou odpovědnost za svou vládu a za to, jaký rozpočet sestavil. My jsme navrhli již v prvním čtení jeho přepracování, a byla to právě koalice ANO, ČSSD a komunistů, která byla proti,“ řekla k tomu Markéta Pekarová Adamová.

Gazdík: Starosta by za takový rozpočet letěl oknem

Podle informací Seznam Zpráv ANO i komunisté u lidovců a ODS sondovali, zda by nebyla vůle nechat rozpočet projít. Ani jedna strana ale na jejich návrhy nekývla.

Jejich plán je zřejmý - pokud Babišovi rozpočet neprojde, opozice bude mít v ruce páku, jak prosadit některé úspory. Například zrušení Babišova volebního taháku jízdného zdarma pro seniory a studenty.

Neústupní zůstávají i Piráti, kteří se na postupu dohodli rovněž již ve středu večer. „Podle nás by bylo nejlepší, aby tento rozpočet spadl pod stůl a do nového se reálně zapracoval dopad daňového balíčku a koronakrize,“ řekl Seznam Zprávám poslanec Mikuláš Ferjenčík, který se tematice rozpočtu dlouhodobě věnuje.

„Určitě ho nepodpoříme, kdyby takový rozpočet sestavil kterýkoliv starosta na městě, tak ho zastupitelé vyhodí oknem,“ dodal za koaličního partnera Pirátů, hnutí Starostové, Petr Gazdík.

Pomyslným želízkem v ohni pak ve vyjednáváních zůstává SPD Tomia Okamury, jenže cena za hlasy je v tomto případě rovněž vysoká. Okamura Seznam Zprávám potvrdil, že je stále ochoten o podpoře jednat. Podle něj je ale naivní myslet si, že se spokojí s drobnými pozměňovacími návrhy nebo že je pro ně schůdné hlasovat pro návrh komunistů.

„My máme rádi armádu, nechceme jí brát peníze. To, co chtějí komunisté, je pro nás nepřijatelné. My chceme jen přesuny v rámci armádního rozpočtu, a to z nákupů na modernizaci stávající výzbroje,“ řekl Seznam Zprávám. Po Babišovi chce větší ústupky, aby případnou podporu rozpočtu dovedl vysvětlit svým voličů.

O rozpočtu s premiérem Babišem, ministryní Schillerovou ale i s šéfposlancem sněmovní frakce ANO Jaroslavem Faltýnkem v posledních třech dnech jednal opakovaně, vždy bez výsledku.

Ve sněmovních kuloárech se skloňuje ještě poslední varianta, která by Babišův rozpočet zachránila. Vrátit celý zákon do druhého čtení a upravit ho velkým pozměňovacím návrhem, pro který by se hlasy našly. Je to ale riskantní krok s nejistým výsledkem a ve Sněmovně pro něj zatím není dostatek hlasů.

Reklama

Doporučované