Hlavní obsah

Co letos dostanete k Vánocům? Data z vyhledávání to prozradila

 

Reklama

Většina Čechů plánuje pořídit dárky on-line. Z nejčastěji hledaného zboží se dá velmi dobře odhadnout, co vybíráme svým blízkým pod stromeček.

Článek

Jste otec od rodiny? Máte vysokou pravděpodobnost, že vás letos někdo obdaruje kravatou. Ženy se naopak mohou těšit na nový kuchyňský robot. Jde o nejčastěji vyhledávané produkty na portálu Zboží.cz. Ten vytvořil na základě vlastních dat typický dárkový koš české rodiny.

Zůstáváme konzervativní

Průměrný dárek podle dat ze Zboží.cz bude stát v rozmezí 500 až 1000 korun. Češi zůstávají poměrně konzervativní, proto za tyto peníze nejčastěji hledají a tedy i kupují náušnice, zmíněnou kravatu, dámský parfém, vitamíny nebo třeba peněženku. Pro malé děti lidé nejčastěji vybírají deskovou hru nebo tablet. U starších převažují hry nebo rovnou herní konzole.

„Hodně ožehavé téma je, jestli zvolit PlayStation nebo Xbox. Podle našich dat vede PlayStation. Ne o nějakou velkou část, ale je to nejžádanější konzole," říká Milan Šmíd. U televizí, tabletů i notebooků pak podle něj lidé nejčastěji promýšlejí úhlopříčku obrazovky a tedy velikost přístroje.

Od loňska jsou stále v módě létající droni a akční kamery, novinkou jsou pak roboti, fitness náramky a další elektronika, kterou lidé mohou nosit s sebou.

Vánoce budou dražší, než jsme čekali

Největší překvapení podle výsledků proto Čechy nečeká pod stromečkem, ale na bankovním výpisu. Pravděpodobně totiž typická rodina za Vánoce utratí daleko více peněz, než sama odhaduje.

„Hodnota dárků pod stromečkem u jedné české rodiny bez problémů překoná hranici 20 000 korun," říká Milan Šmíd, manažer Zboží.cz. Dalších i více než deset tisíc pak rodina utratí za jídlo a pití.

„Zjistili jsme, že pouze sváteční večeře vyjde na 2 230 korun v případě, že nakupujeme za běžné ceny. Při pečlivém sledování slev v supermarketech může rodina ušetřit třetinu nákladu, tedy téměř 700 korun," říká Petr Miklík, produktový manažer Kupi.cz, které sleduje slevy v obchodech. I tato částka je podle něj daleko vyšší, než Češi odhadují. Podle něj například loni očekávali výdaje za jídlo a pití za celé vánoční svátky 2300, což je podle něj nereálné.

Reklama

Doporučované