Hlavní obsah

Co reprezentaci chybí? V naší éře hrálo třicet borců v top ligách, říká Ulich

Pusťte si video s Ivo Ulichem jako hostem debaty o fotbalové reprezentaci.Video: Jindřich Šídlo, Luděk Mádl

 

Reklama

Jednou za čas mohou Češi díky své disciplinovanosti a zodpovědnosti udělat ve fotbale na úrovni reprezentace úspěch. Ale obvykle jim chybí širší základna kvalitních hráčů. Tak to vidí Ivo Ulich, host videosérie Jedeme do Kataru.

Článek

Českou fotbalovou reprezentaci čeká poslední akce roku. Dnes si od 18:30 zahraje v Olomouci přátelský zápas s Kuvajtem, pak uzavření kvalifikačních bojů ve skupině pražským duelem s Estonci.

V novém vydání videosérie Jedeme do Kataru se u mikrofonu sešli moderátor Jindřich Šídlo, fotbalový novinář Luděk Mádl a bývalý reprezentant Ivo Ulich. Rozebrali aktuální situaci ve skupině, šance českého týmu na březnovou baráž a došlo i na srovnání s roky minulými.

Ivo Ulich ve své kariéře oblékal dres Hradce Králové, Slavie, Borussie Mönchengladbach či Visselu Kóbe. Za reprezentační A-tým si zahrál osmkrát. Nescházel ale na opravdu nevšední akci, kterou byl Konfederační pohár FIFA v roce 1997. Ulich v utkání s Brazílií střídal Pavla Nedvěda, na druhé straně hřiště byli Ronaldo, Romário, Cafú, Aldair a řada dalších fenoménů, kteří vyhráli MS 1994 nebo nastoupili ve finále světového šampionátu o čtyři roky později.

„Když mám srovnat naši tehdejší generaci s tou současnou, tak je tam jeden významný rozdíl. V té naší době nastupovalo 30, možná i víc českých kluků v těch nejlepších evropských soutěžích. Teď je situace jiná, tým je z velké části tvořen hráči z české ligy. A při všem respektu k ní nutno říct, že ta se svou úrovní anglické, německé, španělské nebo italské prostě nevyrovnává,“ říká Ulich.

„Ano, máme Schicka, Vydru, Baráka, Jankta, ale když se někdo z nich zraní, je to doplňování z domácích zdrojů někdy trochu složité,“ dodává.

Právě bez zraněných Schicka či Jankta se národní tým bude muset obejít i teď. Povinností bude porazit Estonce. A pak se bude pravděpodobně čekat, jak dopadnou Velšané v duelu s Belgií. I kdyby nakonec Češi neobsadili ve skupině druhé místo, do březnové baráže by se pravděpodobně měli dostat díky svým výsledkům v Lize národů.

„Každopádně platí, že díky dobré partě a kolektivnímu pojetí, které s sebou nese i disciplinovanost a zodpovědnost, jsou Češi čas od času schopní předvést i na mezinárodní scéně dobrý výsledek. Ale v dlouhodobějším měřítku nám většinou ta širší základna kvalitních hráčů schází,“ míní Ulich.

V debatě se zavzpomínalo i na utkání s Kuvajtem na MS 1982, které patří spíš k traumatickým událostem v dějinách tuzemského fotbalu. Jindřich Šídlo přišel s otázkami, proč Češi nepřestoupili do lepších klubů po úspěchu na letošním Euru nebo proč se MS napřesrok bude hrát v netradičním termínu a právě v Kataru.

Zajímá vás také, co všechno lze s týmem nacvičit během krátkého reprezentačního srazu? Nebo jak si teď český tým poradí bez hlavního kouče Jaroslava Šilhavého, kterého vyřadil „z provozu“ pozitivní test na covid-19? Pak si pusťte videozáznam celé debaty, který najdete ve videu v záhlaví článku.

Reklama

Doporučované