Hlavní obsah

Co se ve skutečnosti Moody's nezdá na českých bankách?

Rozhovor s Miroslavem Zámečníkem, ekonomem a publicistou.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ekonom Miroslav Zámečník komentuje nejnovější výhled, který pro tuzemský bankovní sektor vydala ratingová agentura Moody's Investors Service.

Článek

Před dvěma týdny renomovaná agentura Moody's vystavila České republice nejlepší ratingové vysvědčení v historii, nyní u tuzemských bank zařadila zpátečku.

Zhoršila výhled bankovního sektoru z pozitivního na stabilní. Svůj krok zdůvodňuje zejména zpomalením hospodářského růstu. Po letech rychlého růstu půjček očekává v Česku mírné zhoršení kvality úvěrového portfolia.

„Důvod k obavám to není. Končí konjunktura, je zjevně za vrcholem. Nemůžeme počítat s tím, že se bude stále zlepšovat kvalita bankovního portfolia,“ prohlásil pro Seznam ekonom Miroslav Zámečník.

I Moody's podotýká, že výkon českých bank v příštích 12 až 18 měsících zůstane zdravý. Kvalita úvěrů v Česku zůstává podle Moody's jednou z nejlepších ve střední a východní Evropě, po několika letech svižného růstu úvěrů ale oslabí.

„Když jdete do bankovních statistik, zjistíte, že v nich se ještě neukázalo zvyšování podílu úvěrů, které jsou v selhání (ty, kde má dlužník problém se splácením – pozn. red.),“ upozornil Zámečník.

V srpnu byl v podnikatelské sféře tento podíl 3,3 procenta, tedy na třetině úrovně, kterou dosáhl při poslední ekonomické recesi. „Musela by přijít opravdu dost výrazná recese, aby se to dostalo na tu úroveň, na níž byl podíl úvěrů v selhání na počátku současného ekonomického cyklu,“ říká Zámečník.

Pokud jde o domácnosti, tak toxické úvěry tvoří dokonce jen 1,8 %, což je nejlepší úroveň za posledních 10 let.

„Všechny výhledy včetně Německa říkají, že příští rok lze čekat růst kolem procenta, což není recese. V české ekonomice jsme na průměrné úrovni ekonomického růstu, jaký jsme tu měli posledních 25 let. Už to nejsou nejlepší časy, ale nejsou to zlé časy.“

Moody's očekává, že růst hrubého domácího produktu (HDP) České republiky v letošním roce zpomalí na 2,7 procenta z loňských 2,9 procenta. Příští rok čeká další zvolnění tempa, a to na 2,5 procenta.

Také pravidelné testy ČNB ukazují, že tuzemské banky by se do potíží dostaly při pádu ekonomiky do recese na úrovni čtyř či pěti procent. „To není na pořadu dne, i kdyby se nepovedl dohodnutý brexit,“ uvedl Zámečník pro Seznam. České banky jsou podle něj extrémně dobře kapitalizované, až překapitalizované.

Reklama

Související témata:

Doporučované