Hlavní obsah

Miminko v sedmi měsících už nevydrží na zádech. Co dělat, aby dříve lezlo?

Když malé děti vezmete mezi vrstevníky, získávají mnohem více podnětů, než když jsou jen celé dny doma s jedním z rodičů.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pořad od mámy pro mámy. V něm pravidelný deník sedmiměsíční holčičky, tip na společnou aktivitu a varování před „blbými“ větami okolí – tentokrát od partnerů.

Článek

Sedmý měsíc je u dětí ve znamení pohybu. Nevydrží na jednom místě, všude chtějí být a všude se snaží dostat.

Zatímco některé děti se už ze sedu snaží postavit, jiné si ještě nějaký čas vystačí s plazením a kutálením. Na zádech už ale takto stará miminka většinou odmítají zůstat déle, než je pro ně nezbytně nutné. Pokud miminko samo pevně nesedí, nenechávejte ho v sedu příliš dlouho.

V tomto období už také dítě  dokáže svým způsobem „odpovědět“, když slyší své jméno, a s hračkami si „hraje“ jinak než dřív. Například dokáže hledat ty, které mu spadly, a s jinými zase  tluče a bouchá už naprosto záměrně. Zvuky, které takto stará miminka vydávají, už mají ráz slabik. Rychlost i intentzita žvatlání se pak mění podle nálady.

Když malé děti vezmete mezi vrstevníky, získávají mnohem více podnětů, než když jsou jen celé dny doma s jedním z rodičů. To platí i pro cvičení. I sedmiměsíční děti tak mohou při kolektivním cvičení v herně nebo tělocvičně rozvíjet nejeno pohybové, ale i sociální dovednosti. A třeba začnou i rychleji používat při lezení kolena.

„Pro děti jsou ostatní vrstevníci v tělocvičně obrovskou motivací. Jako malé opičky opakují, co vidí u ostatních, snaží se je napodobit a vzájemně se učí jedno od druhého. Tenhle fakt se dá při výuce cvičení velmi dobře využít," říká Kristýna Přibylová z tělocvičen Monkey´s Gym.

Máte tip na další společnou aktivitu pro mámy (táty) a děti? Dejte mi vědět prostřednictvím aplikace Videokomentáře nebo na Instagramu @mamablog_eda.tob.

Reklama

Doporučované