Hlavní obsah

Co všechno o vás internet ví? Dejte si digitální detox a zjistěte to

Co je digitální detox a jak si ho dát? Vysvětluje jeho tvůrce Alistair Alexander. Příručka Digitální detox je k nalezení zatím v anglickém jazyce na webu myshadow.org.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Za osm dnů digitálního detoxu zjistíte, jaká data o sobě pouštíte na internet i to, kdo a jak s nimi pracuje.

Článek

Když před pár lety požádal rakouský student Max Schrems na ústředí sociální sítě Facebook, aby mu poslali seznam informací, které o něm mají, přišel mu dvanáctisetstránkový fascikl papírů.

V nich se dočetl mimo jiné o každém „lajku", který udělil, viděl, s kým na sociální síti komunikoval, co si s kým psal - a mohl si také přečíst všechny komentáře, které kdy napsal k fotkám, videím nebo statusům svých kamarádů.

Co všechno o vás ví Facebook?

Rakouský student Max Schrems vede s Facebookem řadu právních bitev. Podle něj by společnost neměla informace o evropských občanech předávat do Spojených států, kde firma Facebook sídlí. Informace o svých právních sporech i o tom, jaká data sociální síť sbírá o každém uživateli, zveřejnil na webové stránce Europe vs. Facebook.

Podobných „knih" s informacemi o každém uživateli sítě existuje hned několik. Informace sbírají všechny společnosti, které na internetu poskytují služby. Podle etických kodexů většiny z nich jsou sice tato data anonymizovaná a slouží jen k lepšímu cílení reklamy, přesto existují.

Pokud by si hypoteticky někdo dal práci a všechna je sesbíral (a ke všem z nich by se dostal), dokáže z nich vyčíst, o koho jde i to, jaký člověk je. „Říkáme tomu sociální graf, který dokáže velmi plasticky a do hloubky vykreslit charakter i osobnost člověka," vysvětluje Alistair Alexander z kolektivu digitálních performerů Tactical Technology Collective.

Pro to, aby si člověk uvědomil, kde všude za sebou nechává stopy, i to, kdo a jak s nimi pracuje, sestavila skupina osmidenní digitální detox, ve kterém krok za krokem učí internetovou populaci pochopit, co se s jejich daty na internetu děje a kdo všechno je sbírá.

Den třetí. Vyhledávání, surfování, nakupování

Je několik různých způsobů, jimiž se na internetu jedinečně projevujete a díky tomu vás webové stránky a sledovací nástroje dokážou rozpoznat online.

Chcete-li zjistit, co sledovací nástroje vidí, přejděte na http://panopticlick.eff.org  a klikněte na „Test me“ (Otestujte mě).

V příručce Data detox popisují krok za krokem, jak takovou kúru aplikovat a k čemu vede. Velká část je věnována třeba mobilnímu telefonu, který ví o každém našem kroku a kde je riziko nechtěného předávání citlivých dat velmi vysoké.

Den pátý. Nechat, nebo smazat?

Víte kolik aplikací v telefonu máte? Zkuste hádat a pak vezměte telefon a spočíjte je. Je jich víc, než jste čekali? Jakému riziku skrytého sběru dat jste vystaveni?

0-19 Nízké riziko

20-39 Střední riziko

40-59 Vysoké riziko

60 a víc     Velmi vysoké riziko

O tom, k čemu příručka je a jak ji používat, si s Alistairem Alexanderem povídal Pavel Cyprich. Na rozhovor se podívejte v úvodním videu.

Příručka Digitální detox je k nalezení zatím v anglickém jazyce na webu myshadow.org. Česká verze by měla být na webu během pár týdnů. Fyzicky je k dostání v centru umění DOX.

Reklama

Doporučované