Hlavní obsah

Cohenovu Hallelujah nechtěl nikdo vydat, dnes patří mezi nejúspěšnější písně na světě

 

Reklama

Kanadský hudebník a básník Leonard Cohen zemřel ve čtvrtek ve věku 82 let. Jeho píseň Hallelujah se však už dávno stala nesmrtelnou.

Článek

Patří mezi nejčastěji předělávanou skladbu a pro mnoho lidí je melodií těžkých chvil, kdy je potřeba se semknout a postavit osudu. Řeč je o skladbě Hallelujah, asi největším hitu, který Leonard Cohen složil. Přestože mnoho lidí ji zná spíše v podání Johna Calea nebo Jeffa Buckleyho.

Píseň Hallelujah vyšla na albu Leonarda Cohena - Various Positions v roce 1984. Vydavatelství Columbia Records ji nejprve zamítlo, a když už byla konečně vydána, dlouho zůstávala bez povšimnutí. Až v roce 1991 se této písně chopil velšský hudebník John Cale. Ten si od Cohena vyžádal její text a následně faxem obdržel patnáct stran nepoužitých veršů. Caleova verze je doprovázena pouze na klavír, má pozměněný původní text a zrychlené tempo. Tato verze poprvé vyšla na albu I'm Your Fan věnovaném právě Cohenovi. V tu chvíli se začal rodit jeden z největších hudebních hitů.

Cohen napsal pro Hallelujah okolo 80 návrhů veršů, a to při jedné návštěvě hotelu Royaltonl v New Yorku, kdy seděl na podlaze pouze ve spodním prádle a při psaní často bouchal hlavou o podlahu. Původní verze obsahuje několik biblických odkazů. Nejvíce evokuje příběh Samsona z Knihy Soudců nebo Davidův hřích s Betsabé.

Původní verzi písně z alba Various Positions zpíval Cohen pouze na světovém turné v roce 1985. V rámci dalších turné v letech 1988 a 1993 obsahovala tato píseň zcela jinou sadu textů, stejné byly pouze poslední verše.

Od roku 1991 vzniklo více než 300 cover verzí v různých světových jazycích a statistiky nahrávacích společností ukazovaly na konci roku 2008 prodej více než pěti milionů kopií této písně na CD. Největší slávu zaznamenala Hallelujah po cover verzi od Jeffa Buckleyho. Ta vyšla na jeho albu Grace v roce 1994. Ovšem i tehdy si na svou slávu musela počat. Slavnou se stala až po Buckleyho smrti (1997), kdy vyšla v roce 2007 jako singl a začala se zabydlovat na prvních příčkách světových hitparád. Už dřívě na tuto píseň upozornil animovaný film Shrek. Přestože ve filmu je použita Caleova verze, na soundtracku ji zpívá Rufus Wainwright.

John Cale dokonce před pár dny zveřejnil nový videoklip k písni Hallelujah. Ta bude součástí reedice alba Fragments of a Rainy Season, které vyjde 9. prosince.

Velmi známé jsou cover verze i od kapely Jon Bon Jovi nebo zpěvačky Alexandry Burke. V České republice je tato píseň nejznámější v podání Lucie Bílé.

Hallelujah nechybí snad v žádné talentové soutěži napříč celým světem. „Musíme ji slyšet v každém dramatu a každé SuperStar? Jednou nebo dvakrát jsem cítil, že bych měl zvednout svůj hlas a utišit to. Pak jsem se zamyslel znovu a řekl si, že jsem vlastně rád, že se zpívá," řekl tehdy Leonard Cohen deníku Guardian.

Neuvěřitelnou cestu písně popisuje kniha The Holy of the Broken: Leonard Cohen, Jeff Buckley and Unlikely Ascent of Hallelujah, kterou napsal Alan Light. Ke skladbě se v této knížce vyjádřila řada hudebníků. Podle Bona Voxe z U2 jde o „nejdokonalejší píseň na světě". Podle zpěvačky Reginy Spektor je „tahle písnička prostě nezničitelná". „Pokaždé, když se znovu objeví, jako by byla nová," uctil Hallelujah Patrick Stump z kapely Fall Out Boy.

Zpráva o Cohenově úmrtí zasáhla i českou hudební scénu. „Píseň Hallelujah mě provází už od malička. Poprvé jsem ji, asi jako lidé mé generace, slyšela ve Shrekovi zpívanou Rufusem. Měla jsem tu příležitost si ji zazpívat v sedmnácti letech na oslavách Velehradu před 50 tisíci věřících, to byl nádherný zážitek. Ta písnička se stala zarytou klasikou, nesmrtelným dílem, které bude už v lidech nesmrtelné. RIP Leonard Cohen," uvedla pro Seznam zpěvačka Elis Mraz.

„Je to hloupé, ale poprvé jsem si tu píseň uvědomil až ve filmu Shrek. Ten soundtrack jsem tenkrát poslouchal pořád a ta píseň mě okouzlila. Jen jednou jsem měl tu čest si ji zazpívat. Pamatuju si to přesně. Bylo to v Kutné Hoře a zpíval jsem ji společně s tamním dětským sborem. Ta píseň má velkou sílu, byl to pro mě silný zážitek," řekl k písni dvojnásobný držitel ceny Thálie za muzikál Jan Kříž.

,,První písní, kterou jsem kdy na veřejnosti zazpíval, byla právě píseň Hallelujah. Bylo mi 16 let a ještě jsem moc nevěděl, o co v té písni jde. Je v ní všechno, to že ji zpívá tolik žánrově odlišných umělců a zná jí téměř každý, hovoří za vše," uvedl písničkář Thom Artway.

,,Cohen byl naprosto jedinečný. Stejně tak jeho písničky a projev. Píseň Hallelujah je nesmrtelná a bylo snad sto verzí a interpretací, ale z mé strany duch této písníčky je právě od Cohena vlastně nepřenosný," říká zpěvák Pert Kutheil.

Reklama

Související témata:

Doporučované