Hlavní obsah

ČOI ukládá při nouzovém stavu méně pokut

Foto: Seznam Zprávy

ČOI ukládá v jižních Čechách při nouzovém stavu méně pokut.

Reklama

Česká obchodní inspekce (ČOI) v jižních Čechách a na Vysočině vybrala v loňském roce na pokutách deset milionů korun, meziročně o 200 000 Kč méně. Uložila 1 711 pokut.

Článek

Inspektoři udělali loni 3 751 kontrol, chyby našli ve 42 procentech případů, stejně jako v roce 2018. Nedostatky objevila inspekce téměř u všech kontrol internetového obchodování. Vyplývá to z porovnání výročních zpráv ČOI.

Kvůli šíření koronaviru kontroluje poslední týdny inspekce víc elektronických obchodů, kterých v návaznosti na vládou omezené prodeje přibylo. ČOI také za nouzového stavu dává podnikatelům méně pokut a víc využívá napomenutí. ČTK to dnes řekla ředitelka inspektorátu ČOI pro Jihočeský kraj a Vysočinu Martina Střihavková.

Inspekce loni udělala 103 kontrol internetového obchodování, u 101 z nich našla chyby. „Je to velké procento zjištění, ale primárně si vybíráme e-shopy, kde je velké podezření na porušení zákona, můžeme si dopředu zkontrolovat obchodní podmínky. A nejenom tím, jak jsou oblíbené, ale i v souvislosti s pandemií, kdy vznikají nové, budou letos naše kontroly víc zaměřené na e-shopy,“ řekla ředitelka.

V souvislosti s omezeními kvůli nemoci covid-19 pomáhá ČOI policii kontrolovat, jak se dodržuje zákaz prodeje v maloobchodu. Inspekce stále dostává podněty od lidí, například na špatné účtování. Beze změn pokračují kontroly zaměřené na bezpečnost výrobků. „Jsme si vědomi nouzového stavu, kdy jsou podmínky pro podnikatele velmi omezené, a tomu přizpůsobujeme případné sankce, velmi využíváme napomenutí,“ řekla Střihavková.

V roce 2019 udělala ČOI meziročně téměř o 800 kontrol méně. Devětkrát prověřila tržnice ve Strážném či Vyšším Brodě, pokaždé našla chyby. Tyto velké tržnice u hranic kontroluje opakovaně.

„Tam, kde jsme přesvědčeni, že se nachází padělky, a kontrolovaná osoba nám stánek nebo sklad nezpřístupní, využíváme zámečníka. Účinnost se díky tomu výrazně zvýšila: dokud mohli trhovci zavřít, když nás viděli, často jsme vyšli naprázdno,“ řekla ředitelka.

Společně se živnostenským úřadem absolvovala ČOI loni 60 kontrol, v polovině případů zjistila nedostatky. Stejné procento chyb objevili loni inspektoři i při 283 kontrolách hraček. Na agrosalonu Země živitelka porušilo zákon 65 procent z 20 kontrolovaných prodejců.

ČOI loni prověřila i dvě lanová centra. Jedno bylo na Vysočině, kde se zranilo dítě, to vyhovělo. Ve druhém, na Šumavě, ČOI kromě jiného zjistila, že v lanovém parku byly překážky, kvůli kterým hrozilo vážné zranění nebo i smrt, kdyby dítě spadlo. Provozovatelům dala ČOI dočasný zákaz. Lanové centrum pak chyby odstranilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované