Hlavní obsah

Coming out čeká svým způsobem i rodiče homosexuálních dětí, říká Ester Janečková

Rozhovor s Ester Janečkovou.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Herečka a moderátorka Ester Janečková se stala patronkou poradny sbarvouven.cz, která pomáhá LGBT komunitě, po sebevraždě svého homosexuálně orientovaného synovce. Podle Janečkové malá tolerance k lidem s odlišnou sexuální orientací pramení i z pohádek, kde je vždy jen model prince a princezny. Sama se svou dcerou čte i pohádky se dvěma princi v hlavní roli.

Článek

Česká republika je k LGBT komunitě poměrně tolerantní. Mohla by být ale tolerantní ještě víc. Podle herečky a patronky poradny sbarvouven.cz Ester Janečkové je důležité mít na paměti, že homosexuálové si svou orientaci nezvolili. „Nejdřív musí přijmout sami sebe. A myslím si, že ta společnost kolem jim to někdy docela ztěžuje. Naše společnost je tolerantní, ale pořád v sobě má spousta spoluobčanů takový zvláštní strach,” říká Janečková. Poradna sbarvouven.cz již pomohla více než 2000 lidí. Nejvíce klienti potřebují pomoci s coming outem, ale spíše tím vlastním - sebepřijetím.

Podle Janečkové jsou ale mladí homosexuálové často zklamaní, že jejich rodiče nejsou z coming outu ihned nadšení. „Snažím se jim vysvětlit, že jim samotným trvalo dlouho, než to přijali u sebe. A že je potřeba dopřát čas i rodičům,” říká Janečková. Rodiče pak podle ní čeká svým způsobem také coming out. Když svému okolí řeknou o orientaci svého dítěte.

Spolu s Ránem na gauči vstával i Radek Hrdina. V rubrice Česko vstává navštívil meteorologickou stanici a dozvěděl se, co dělá meteorologický pozorovatel.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované