Hlavní obsah

Corbyn hledá se šéfy dalších opozičních stran recept, jak zastavit brexit bez dohody

Foto: Wikimedia.org/Chatham House, London

Předseda britských labouristů Jeremy Corbyn chce zabránit brexitu bez dohody.

Reklama

Předseda britských labouristů je odhodlaný zabránit „divokému” brexitu stůj co stůj. Možné scénáře dnes probírá s předsedy Skotské národní strany nebo liberálních demokratů. Problémem je, že si málokdo přeje Jeremyho Corbyna v čele prozatímní vlády „národní jednoty”.

Článek

I když britský premiér Boris Johnson nasadil na závěr summitu G7 ohledně možné domluvy s EU lehce optimistický tón, nejpravděpodobnější variantou zůstává, že Spojené království odejde k 31. říjnu 2019 z Unie bez dohody. Johnson na tomto datu kategoricky trvá a považuje jeho dodržení za klíčový příspěvek k údajné záchraně britské demokracie. Zatímco ministerský předseda tvrdí, že Británie ekonomické a jiné otřesy „tvrdého” brexitu zvládne, jeho političtí rivalové mluví o devastujících dopadech na celou společnost.

Jeremy Corbyn chce dnes s předsedy liberálních demokratů, velšské Plaid Cymru, Skotské národní strany, Zelených a nové formace Change UK probrat další varianty postupu. Jenže i kdyby političtí odpůrci brexitu bez dohody sehnali s pomocí konzervativních přeběhlíků dost hlasů na vyjádření nedůvěry Johnsonově vládě, hned v další fázi se jejich společný postup může zadrhnout. Předsedkyně liberálních demokratů Jo Swinsonová totiž pro ITV zopakovala, že je proti tomu, aby Jeremy Corbyn stanul v čele prozatímní vlády. Podle Swinsonové totiž šéf Labour Party nemá v Dolní sněmovně dostatečnou podporu.

Swinsonová je přesvědčená o tom, že jedinou cestou k zastavení „no-deal brexitu” je přijetí nového zákona. Jenže britští zákonodárci jsou až do 3. září na parlamentních prázdninách. Navíc Boris Johnson pořád nevyloučil, že schůzi parlamentu pozastaví. Podle některých informací naopak Johnson tuto kontroverzní možnost, která by poslancům zabránila v jakékoli legislativní iniciativě, vážně zvažuje. Tomu se protibrexitový tábor chce vyhnout a přijmout dnes na schůzce ve Westminsteru usnesení, kde takový krok odmítá a vyjadřuje připravenost svolat v krajním případě „alternativní” schůzi Dolní sněmovny.

Opoziční lídři mají diskutovat i o variantě vypsání předčasných parlamentních voleb. Jeremy Corbyn naznačil, že by byl ochotný tuto cestu podpořit i v případě, že by Britové zamířili k volebním urnám těsně před 31. říjnem. Podle aktuálních průzkumů by volby jasně vyhrála Konzervativní strana v čele s Borisem Johnsonem.

Reklama

Doporučované