Hlavní obsah
Online

Slovenský premiér Matovič má covid-19

Foto: Profimedia.cz

Igor Matovič.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Slovenský premiér Igor Matovič potvrdil, že se nakazil koronavirem. Výsledek testu ze čtvrtku sedmačtyřicetiletý politik zveřejnil v pátek na sociální síti. Veřejnost vybídl k opatrnosti. Nástup do karantény mezitím ohlásilo několik slovenských ministrů i šéf parlamentu Boris Kollár.

- Skupina nezávislých expertů amerického Úřadu pro kontrolu léčiv (FDA) doporučila nouzové použití vakcíny proti covidu-19 společnosti Moderna ve Spojených státech. FDA by mohl schválit její použití v pátek.

- Benevolentní přístup saské vlády k provozu na hranicích s Českem považuje nejčtenější německý deník Bild za jednu z příčin toho, že má Sasko v současnosti nejvíce nových případů koronavirové infekce ze všech spolkových zemí. Připomíná, že ještě začátkem října, kdy v Česku přibývalo rychlým tempem nakažených, saský premiér Michael Kretschmer sázel i přes varování odborníků na osobní zodpovědnost jednotlivců.

Včerejší online reportáž:

  • Itálie přes Vánoce a Nový rok zpřísní restrikce, zavřou obchody

    Itálie přes Vánoce a Nový rok zpřísní stávající opatření proti šíření koronaviru, a po celé zemi tak budou muset zavřít obchody, restaurace a bary. Na tiskové konferenci to v pátek oznámil premiér Giuseppe Conte. Přísnější pravidla budou platit v obdobích od 24. do 27. prosince, od 31. prosince do 3. ledna a od 5. do 6. ledna.

    Už začátkem měsíce italská vláda rozhodla o tom, že vzhledem k pandemii covidu-19 od 21. prosince do 6. ledna omezí volný pohyb a zakáže lidem cestovat mezi jednotlivými regiony.

  • WHO: Mezinárodní tým ve Wu-chanu nebude pod čínským dohledem

    Mezinárodní tým odborníků, který má v lednu odcestovat do Číny, aby zkoumal původ koronaviru, nebude pod dohledem čínských úřadů. Uvedl to v pátek krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Tým, který vypracuje pro WHO zprávu, odjede do Číny v prvním lednovém týdnu, pokud se podaří vyřídit víza a zajistit dopravu. Experti by se měli vydat do čínského města Wu-chanu, kde byly potvrzeny první případy koronaviru.

  • Ve Francii přesáhl počet zemřelých po nákaze koronavirem 60 000

    Ve Francii překročil počet zemřelých s nemocí covid-19 hranici 60 000. Za posledních 24 hodin tu přibylo dalších 610 úmrtí a 15 674 nově nakažených, uvedla s odvoláním na zdravotnické úřady agentura Reuters.

    Za poslední den zemřelo ve francouzských nemocnicích dalších 264 lidí s covidem-19 a úřady zároveň ohlásily třídenní bilanci z domovů důchodců, která činí 346 úmrtí. Celkově už v zemi se 67 miliony obyvatel po nákaze koronavirem zemřelo 60 229 osob.

  • Švýcarsko zpřísní stávající opatření

    Zpřísnění opatření proti šíření koronaviru v pátek ohlásilo také Švýcarsko. Od příštího úterý budou i v této alpské zemi muset zavřít restaurace, kina, muzea nebo sportovní zařízení. Obchody a také lyžařské areály mohou zůstat navzdory kritice ze zahraničí otevřené. Jednotlivé kantony však mohou lyžařské oblasti zavřít. Pokud se situace v příštím roce nezlepší, přijdou další zpřísnění, varovala švýcarská prezidentka Simonetta Sommarugaová.

    Švýcarsko, které má 8,6 milionu obyvatel, patří mezi země s nejvyššími nárůsty infekce v poměru k počtu obyvatel v Evropě. V poslední době tu každý den přibývá přes 4000 případů nákazy a více než stovka souvisejících úmrtí.

  • Kanada se podle premiéra v případě přebytku o vakcínu podělí

    Kanada hodlá věnovat vakcíny proti covidu-19 jiným zemím, pokud bude mít více dávek, než potřebuje. V televizním rozhovoru to řekl premiér Justin Trudeau. Slib Kanady v pátek uvítal šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Agentura Reuters v listopadu napsala, že Kanada jedná o možnosti darovat dávky vakcíny proti covidu-19 chudším zemím. Až dosud se k tomu však kanadští činitelé veřejně nezavázali.

  • Daří se mi dobře, vzkázal ve videu nakažený Macron

    Macron ve videu zveřejněném v pátek večer na Twitteru řekl, že se při práci nadále soustředí na nejdůležitější témata, jako je boj proti pandemii covidu-19 či jednání o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Británií. „Chci vás ujistit, že se mi daří dobře. Mám stejné příznaky jako včera (ve čtvrtek), tedy únavu, bolesti hlavy a suchý kašel, jako stovky tisíc z vás, kteří jste s virem museli žít nebo s ním žijete dnes,“ řekl Macron. Dodal, že neočekává, že by se jeho zdravotní stav mohl změnit k horšímu.

    Prezident ve videu připustil, že se koronavirem mohl nakazit „ve chvíli nedbalosti“, ačkoli podle svých slov jinak dodržoval všechna opatření proti šíření nákazy. Podle agentury AFP v uplynulém týdnu absolvoval desítky osobních setkání.

  • Švédsko po rekordním šíření koronaviru poprvé doporučuje roušky

    Švédsko bude poprvé doporučovat nošení roušek, a to ve veřejné dopravě. Kromě toho na měsíc zavře veřejná zařízení, pokud nejsou nezbytně důležitá, jako například plovárny nebo knihovny. Oznámil to v pátek švédský premiér Stefan Löfven. Do švédských statistik přibylo za posledních 24 hodin 9654 nových případů koronavirové nákazy, což je dosud nejvíce. Překonán tak byl rekordní nárůst ze čtvrtka, kdy do statistik přibylo 8881 případů, vyplývá ze statistik švédského zdravotního úřadu.

  • V Rakousku se 26. prosince zavře většina obchodů a některé služby

    Rakousko zavede od konce příštího týdne přísná plošná opatření proti šíření koronaviru. Od soboty 26. prosince nebudou smět otevřít obchody kromě těch, které prodávají zboží každodenní potřeby. Znovu uzavřeny budou i některé služby. Školy přejdou od 7. do 15. ledna na distanční výuku. Oznámil to v pátek rakouský kancléř Sebastian Kurz.

  • Pfizer si stěžuje, že belgická politička prozradila cenu vakcíny

    Americká farmaceutická firma Pfizer si stěžuje na porušení zásady důvěrnosti poté, co belgická politička prozradila cenu její koronavirové vakcíny. Belgická státní tajemnice pro otázky rozpočtu Eva De Bleekerová napsala na Twitteru cenu, za niž belgická vláda pořídí jednu dávku vakcíny. Svůj tweet následně smazala.

    Vakcínu společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech, kterou jako první schválil regulátor v některé ze západních zemí, si Belgie objednala přes Evropskou unii. Mluvčí americké firmy Elisabeth Schraepenová pro oblast Beneluxu řekla deníku Le Soir, že zveřejnění cenových detailů bylo porušením zásady důvěrnosti. „Na tyto ceny se vztahovala doložka o mlčenlivosti ve smlouvě s Evropskou komisí,“ uvedla Schraepenová.

  • Unikly ceny vakcín pro EU. Částky se liší několikanásobně

    Jaká je cena spásné látky, která by měla veškeré pandemické martyrium ukončit? Belgická státní tajemnice to nechtíc prozradila na svém Twitteru. Ceny jednotlivých výrobců se liší několikanásobně

    Více se dočtete v článku:

  • Studie: Ve Francii je třikrát více mrtvých s covidem než s chřipkou

    Ve francouzských nemocnicích umírá s koronavirem SARS-CoV-2 třikrát více lidí než s klasickou chřipkou, vyplývá z francouzské studie zveřejněné v lékařském časopise The Lancet Respiratory a citované agenturou AFP. Podle autorů se jedná o dosud nejrozsáhlejší studii na toto téma.

    Studie zkoumala záznamy více než 135 000 francouzských pacientů, 89 530 z nich bylo hospitalizováno s covidem-19 v březnu a dubnu 2020. Pacienty s běžnou chřipkou evidovala studie od prosince 2018 do února 2019 a bylo jich 45 819. Na chřipku zemřelo 5,8 procenta pozorovaných, s covidem-19 zemřelo 16,9 procenta účastníků studie, tedy téměř trojnásobek.

  • Španělsko začne proti covidu-19 očkovat 27. prosince

    Španělsko zahájí očkování proti covidu-19 v neděli 27. prosince, oznámil v pátek podle agentury Reuters španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa. První dodávka vakcíny vyrobené ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech přitom do země dorazí jen o den dříve, upřesnil ministr.

    Očkování tak ve Španělsku začne ještě před původně avizovaným termínem. Illa totiž dříve podle deníku El País uvedl, že Madrid zahájí vakcinaci v prvních lednových dnech. Ministr dnes bez podrobností rovněž sdělil, že do Španělska v první várce dorazí „značné“ množství vakcín.

  • Indie chce začít očkovat, nakažených je bezmála deset milionů

    Indická vláda plánuje brzy zahájit očkování proti koronaviru. Tři výrobci již podali žádost o schválení svých vakcín v nouzovém režimu, napsala agentura Reuters. Prvních 300 milionů lidí chce vláda naočkovat do srpna. Počet nakažených koronavirem od začátku epidemie se v zemi se zhruba 1,4 miliardy obyvatel blíží k deseti milionům.

  • Polákům nevydržel plán na „národní karanténu“ ani jeden den

    Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski ve čtvrtek oznámil, že země přejde do národní karantény. O lockdown prý nepůjde. V pátek ráno už jde podle mluvčího vládnoucí strany jen o „rozšířenou etapu odpovědnosti“.

    Více se dočtete v článku:

  • Německo nejprve naočkuje seniory starší 80 let, pečovatele a zdravotníky

    To, jak bude očkování organizováno, v pátek představil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Řekl, že se počítá se třemi skupinami, které budou upřednostňovány. Jako první budou na řadě senioři starší 80 let, lidé, kteří o ně pečují, a zdravotníci z jednotek intenzivní péče. Ve druhé skupině jsou senioři od 70 let, lidé s rizikem vážného průběhu nemoci či vybrané policejní sbory. Třetí skupinu tvoří lidé starší 60 let, policisté, hasiči nebo učitelé.

    Spahnův plán se liší od návrhu očkovací komise Stiko, která počítala s pěti prioritními kategoriemi. Stiko skupiny seniorů nad 60 let rozlišovala do tříd po pěti letech, Spahn vychází z desetiletého odstupu.

  • Americký viceprezident se nechal naočkovat v přímém přenosu

    Ve snaze podpořit důvěru veřejnosti ve vakcínu se v pátek nechali v Bílém domě před televizními kamerami naočkovat viceprezident Mike Pence (61 let) a šéf zdravotnické služby Jerome Adams (48 let). „Američané si mohou být jisti: Máme jednu bezpečnou vakcínu, a možná za několik hodin dvě,“ poznamenal Pence s odkazem na preparát společnosti Moderna, který by měl získat souhlas regulačních úřadů ještě dnes. Příští týden by se měl nechat veřejně naočkovat také nastupující prezident Joe Biden (78 let).

  • USA podle Trumpa schválily vakcínu Moderny, FDA se nevyjádřila

    Prezident USA Donald Trump na Twitteru prohlásil, že americké úřady schválily mimořádné použití vakcíny proti covidu-19 od společnosti Moderna. K věci se však dosud veřejně nevyjádřil americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA), který má ve schvalovacím procesu rozhodující slovo, napsala agentura Reuters.

  • S očkováním proti covidu-19 Palestinci začnou až příští rok

    Palestinští politici předpokládají, že s očkováním proti covidu-19 budou moci zdravotníci na palestinských územích začít nejdříve za několik měsíců. V Izraeli se mají v sobotu nechat před kamerami jako první očkovat premiér a ministr zdravotnictví, v neděli pak bude následovat prezident. Tamní úřady oznámily, že jsou ochotné palestinské samosprávě s vakcínami pomoci, jakmile se očkovací program splní v Izraeli.

  • Macron má kašel, horečky a cítí únavu, uvedl vládní mluvčí

    Emmanuel Macron, kterému byl diagnostikován covid-19, má dle mluvčího vlády Gabriela Attala „výrazné příznaky“ – kašel, vysokou teplotu a trpí silnou únavou. Izoluje se ve své oficiální prezidentské rezidenci v La Lanterne ve Versailles. Jeden ze zdrojů pro AFP uvedl, že se Macron pravděpodobně nakazil na evropské schůzce v Bruselu minulý týden, během níž strávil 20 hodin s dalšími evropskými vůdci. Jeho manželka měla test negativní a příznaky netrpí.

    V preventivní izolaci po kontaktu s Macronem skončil i předseda vlády Jean Castex a pět evropských lídrů, včetně předsedy Evropské rady Charlese Michela.

  • Chorvatsko kvůli koronaviru omezí před Vánocemi cestování v zemi

    V Chorvatsku bude od 23. prosince do 8. ledna možné cestovat mezi jednotlivými župami (kraji) pouze se zvláštními propustkami. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Davor Božinović. Sdělil také, že v platnosti zůstávají aktuální preventivní opatření přijatá s cílem snížit nynější vysoké tempo šíření koronavirové nákazy.

    Za uplynulých 24 hodin podle dnešní informace úřadů přibylo v Chorvatsku dalších 3 272 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, přičemž testů bylo provedeno 10 849. Od únorového začátku epidemie se v zemi nakazilo 190 235 lidí. S nemocí covid-19, způsobovanou novým koronavirem, už celkem zemřelo 3 023 pacientů, z nichž 68 přibylo ve statistikách za čtvrtek.

Reklama

Hlavní zprávy