Hlavní obsah

Katastrofa pro britské masožrouty. Kvůli karanténě zavírají masokombináty

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Zpracování masa v Británii je v ohrožení.

Reklama

Rostoucí počet nakažených v Británii zasáhl produkci masa. Kvůli nedostatku pracovníků, kteří museli do izolace, tamní masokombináty zavírají. Ovlivní to výrobu i finanční situaci společností.

Článek

Každý desátý zaměstnanec pracující v masných závodech ve Velké Británii musí opustit pracoviště kvůli koronaviru. Vzhledem k tomu, že počet nakažených na Ostrovech přesahuje 250 000 týdně, hlásí čím dál více podniků narušení svého provozu kvůli absenci pracovníků.

Některé společnosti to může dohnat až k tomu, že začnou zastavovat výrobní linky, před čímž varoval Nick Allen, výkonný ředitel Britského sdružení zpracovatelů masa.

Kvůli 250 pozitivně testovaným pracovníkům už podle agentury Reuters dočasně zavřely tři masokombináty v severní Anglii a Walesu, které patří k britskému supermarketu Asda. Továrna v Cleckheatonu v hrabství West Yorkshire však byla uzavřena jen z preventivních důvodů. Odborová organizace Unite uvedla, že v dalších pěti výrobnách tato situace hrozí také.

„Jakmile jsme se dozvěděli, že někteří kolegové v našem závodě Kober mohou mít covid-19, reagovali jsme rychle a spolupracovali jsme s místními úřady a Public Health England na testování všech kolegů,“ uvádějí v prohlášení společnosti Asda a Kober Limited, která závod provozuje.

Pokud se situace s pracovními silami ve Spojeném království bude dále zhoršovat, společnosti budou nuceny začít výrobní linky zcela uzavírat.
Nick Allen, výkonný ředitel Britského sdružení zpracovatelů masa

„V důsledku toho musí společnosti zjednodušovat sortiment svých výrobků, protože jim chybí klíčové dovednosti pracovníků, kteří z výrobních linek zmizeli. Pokud se situace s pracovními silami ve Spojeném království bude dále zhoršovat, společnosti budou nuceny začít výrobní linky zcela uzavírat,“ řekl Allen pro server BBC. Masný průmysl ve Spojeném království zaměstnává asi 97 000 lidí.

Britské sdružení zpracovatelů masa zastupuje přibližně 90 procent producentů. Podle Allena by mohla být ohrožena výroba produktů, jejichž výroba vyžaduje dovednosti kvalifikovaných řezníků, například jehněčí kotlety s odstraněným tukem. Tyto výrobky patří k nejziskovějším, takže finanční dopad na masny by mohl být značný.

Allen vyzval k většímu vyjasnění toho, na jak dlouho musí zaměstnanci do izolace a je také zastáncem zachování testování na covid-19 zdarma, které ve Velké Británii skončilo 19. července.

Nedostatek zaměstnanců pocítí všechna odvětví a ve všech oblastech podnikání, zejména v pohostinství a volném čase.
Karan Bilimoria, prezident Konfederace britského průmyslu

Podniky varují před nárůstem chybějících pracovníků kvůli nákaze. Prezident Konfederace britského průmyslu lord Karan Bilimoria, který zastupuje 190 000 podniků, uvedl, že je toto číslo opravdu šokující. „Nedostatek zaměstnanců pocítí všechna odvětví a ve všech oblastech podnikání, zejména v pohostinství a volném čase,“ uvedl.

Bilimoria se domnívá, že by aplikace NHS covid-19, britská obdoba české eRoušky, která trasuje lidi, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, potřebuje přepracovat. Vyzývá také vládu, aby co nejrychleji předložila plány, které by umožnily lidem s dokončeným očkováním, aby nemuseli do karantény, pokud je aplikace vytrasovala kvůli kontaktu s nakaženým.

Nedostatkem pracovníků průmysl trpěl již před začátkem pandemie. Mnoho podniků operovalo s o 10 procent nižším počtem zaměstnanců, než bylo ve skutečnosti potřeba. Absence spojené s covidem tak tento problém ještě prohloubily.

Již několik měsíců vyzýváme vládu, aby zařadila řezníky na seznam nedostatkových profesí, což by průmyslu umožnilo dočasně zaplnit rostoucí počet volných míst zahraničními pracovníky.
Nick Allen, výkonný ředitel Britského sdružení zpracovatelů masa

Problémy v masném průmyslu způsobily i potíže s náborem zaměstnanců kvůli brexitu. Některé firmy totiž nabírají až 80 procent zaměstnanců z Evropské unie.

„Již několik měsíců vyzýváme vládu, aby zařadila řezníky na seznam nedostatkových profesí, což by průmyslu umožnilo dočasně zaplnit rostoucí počet volných míst zahraničními pracovníky, dokud současná krize nepomine,“ uvedl Allen.

Začátkem měsíce varoval britský ministr zdravotnictví Sajid Javid, že by počet případů mohl dosáhnout 100 000 denně, což přesahuje dvojnásobek současného počtu nově nakažených za den.

Karanténa a s ní související nedostatek pracovních sil by však mohly dopadnout i na automobilový průmysl a pohostinství. Automobilky Nissan a Rolls-Royce varovaly, že by to mohlo její výrobu ovlivnit. Také organizace UK Hospitality, která sdružuje restaurace a bary, uvedla, že to mezi členy způsobuje „masakr“.

Reklama

Doporučované