Hlavní obsah

„Alarmující“. Oblast, která naznačuje, jak to bude dál s covidem, přitvrzuje

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

V první pandemické vlně byl epidemiologický vývoj v Asii považován za předzvěst dění i na zbylých kontinentech. V posledních dnech Číňané, Japonci, ale také Filipínci opět nekompromisně zavádějí přísnější opatření.

Článek

Tokio se sotva rozloučilo s olympijskou atmosférou a o slovo se opět hlásí epidemiologové. Počty nově nakažených v zemi jsou „opět na alarmující úrovni“ a na místě je dle expertů snížit počty návštěvníků Tokia na polovinu. Součástí nového protipandemického plánu Japonska je také omezení počtu nakupujících v obchodních centrech.

V Tokiu přibývá i nakažených vyžadujících lékařskou pomoc. Do boje proti dalšímu šíření nákazy by se tak měly zapojit i zdravotnické instituce, které se dřív koronavirovým pacientům primárně nevěnovaly.

Za poslední den v Japonsku přibylo 15 812 nově nakažených, píše Kyodo News. Jen Tokio eviduje 4 200 nakažených denně, vážných případů přibylo 197. Na čtvrtečním zasedání koronavirového vládního týmu v japonském hlavním městě, které se v současné době nachází ve čtvrtém nouzovém stavu, byla situace definovaná jako „mimořádná, na úrovni katastrofy vymykající se kontrole“.

„Pokud nákaza bude nadále postupovat tímto tempem, zdravotní systém toto nadále nevydrží,“ uvedl na setkání Masataka Inokuchi, místopředseda Tokijské lékařské asociace. Inokuchi poznamenal, že je pro nemocnice nejen obtížné přijímat pacienty s koronavirem, ale také ty vyžadující akutní pomoc kvůli jiným nemocem a úrazům.

Čína mezitím pokračuje ve své nekompromisní „zero covid“ strategii. „Veřejnost stále méně bere v potaz nutnost prevence. Někteří si myslí, že po očkování už nosit roušku nemusí,“ uvedla v pátek čínská Národní zdravotní komise a aktualizovala nové podmínky platné pro 1,4 miliardy lidí. Nově je povinné nosit roušku jak ve vnitřních prostorech, jako jsou nákupní centra, kina a veřejná doprava, ale také na rušných venkovních místech – na náměstích, v kinech a v parcích. Pravidla se zpřísnila také pro oblíbené mahjongové salony a akce pod širým nebem.

Přísnější pravidla Čína zavádí kvůli 47 nově příznakovým případům a pěti asymptomatickým v pěti provinciích. Za ohnisko pandemie úřady aktuálně označují město Jang-čou v provincii Ťiang-su, kde evidují 25 nakažených. Naposledy bylo za ohnisko označováno město Čang-ťia-ťie v provincii Che-nan. Z oblíbené destinace bylo nedávno do svých domovů propuštěno 440 turistů, kteří zde museli strávit 14denní karanténu a podstoupit pět testů s negativním výsledkem, uvádí státní tisková agentura Sin-chua.

Čína povolala i 70 tisíc členů Komunistické strany na „podporu obyvatel v karanténě“, uvedla státní televize CGTN. „Měli bychom přijmout rozhodnější opatření proti přenosu viru,“ řekla ve středu vicepremiérka Sun Čchun-lan při návštěvě města Jang-čou. Dle agentury Sin-chua požádala místní úřady, aby přísně kontrolovaly karanténu ve vysoce rizikových oblastech. Trasování kontaktů nakažených by mělo být prováděno do 24 hodin.

Nulová tolerance je v Číně znatelná na více úrovních. Za „špatné řízení testovacích center“, kterému je dáváno za vinu rozšíření nákazy mezi 40 lidí, dostalo napomenutí osm úředníků. „Nestandardní nastavení a chaotická organizace na místě způsobily, že se po kontaktu s nakaženým v testovacím centru nakazilo 40 lidí,“ uvedla Ústřední komise pro disciplinární inspekci. Nejméně 60 úředníků pak přišlo o místo, musí podstoupit vyšetřování za to, že nedokázali zabránit šíření nemoci, informovala místní média. Ve středu začalo šesté kolo testování všech obyvatel. Ve vzorku 1,6 milionů obyvatel Jang-čou našli zdravotníci dva nakažené.

Zatímco je Čína nespokojená s několika desítkami nakažených, indické zprávy hlásají „pozitivní zlepšení“ – nových případů se denně pohybuje okolo 40 tisíc. Přibývá také vyléčených lidí, podle údajů ministerstva zdravotnictví se míra zotavení pohybuje okolo 97,5 procenta. Několik indických států tak uvolňuje opatření, znovu se otevírají školy. Počet aktivních případů představuje 1,2 procenta z celkového množství, což je nejnižší hodnota od března 2020, uvádí ministerstvo.

Indie i přes mírné zlepšení připadla na seznam 10 zemí, ze kterých je zakázáno přicestovat na Filipíny. Důvodem je zejména šířící se varianta delta, uvedl v pátek prezidentům mluvčí. Cestovní zákaz platný do konce srpna se mimo Indii rozšířil o Pákistán, Bangladéš, Srí Lanku, Nepál, Spojené arabské emiráty, Omán, Thajsko, Malajsii a Indonésii.

Filipínské nemocnice se potýkají s náporem nakažených a v některých oblastech země hrozí přetížení kapacit, některé už nyní kvůli nedostatku lůžek a ventilátorů nové pacienty odmítají. Na pomoc Filipínám vyslaly v pátek Spojené arabské emiráty letadlo plné zdravotnického materiálu a 100 tisíc dávek vakcíny.

Reklama

Související témata:

Doporučované