Hlavní obsah

ČSOB klesl čistý zisk o 57 procent. Odložila splátky 65 tisícům klientů

Foto: Seznam Zprávy

Procházíme jedním z nejsložitějších období. Schválili jsme téměř 65 000 odkladů splátek a i po skončení moratoria jsme připraveni klientům pomáhat,“ řekl generální ředitel ČSOB. Ilustrační fotografie.

Reklama

Pokles zisku hlásí skupina ČSOB. Prochází nejsložitějším obdobím v historii, tvrdí její generální ředitel.

Článek

Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí letošního roku klesl o 57 procent na 6,3 miliardy korun. Objem úvěrů, vkladů i aktiv pod správou banky se meziročně zvýšil. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, to ve čtvrtek sdělila ČTK. Propad zisku zaznamenaly kvůli pandemii koronaviru i ostatní velké banky.

„Procházíme jedním z nejsložitějších období v historii. Schválili jsme téměř 65 000 odkladů splátek a i po skončení plošného moratoria jsme stále připraveni klientům pomáhat,“ komentoval výsledky generální ředitel ČSOB John Hollows. Pozitivní je podle něj to, že lidé v tomto čase v mnohem větší míře spoří a přibývá i těch, co pravidelně investují. „Charakteristický je také daleko větší příklon zákazníků k digitálním a on-line službám,“ dodal.

Čistý zisk skupiny ČSOB za devět měsíců klesl kvůli růstu opravných položek k úvěrům a nižším provozním výnosům. Na meziroční porovnání měla také negativní vliv vyšší základna roku 2019, která byla ovlivněna jednorázovými zisky z přecenění podílu v Českomoravské stavební spořitelně (ČMSS) a prodeje ČSOB Asset Management. Bez zmíněných mimořádných faktorů a dopadu konsolidace ČMSS by byl čistý zisk meziročně nižší o 48 procent.

Objem úvěrů za tři čtvrtletí vzrostl meziročně o tři procenta na 796 miliard Kč. Objem úvěrů na bydlení stoupl o 4,9 procenta na 452,9 miliardy Kč. Vklady se zvýšily o deset procent na 1,078 bilionu Kč. Aktiva pod správou se zvedla o pět procent na 246 miliard Kč.

Provozní výnosy dosáhly 27,1 miliardy Kč, meziročně tak byly nižší o 14 procent, respektive o devět procent na srovnatelném základě. Provozní náklady činily 14,3 miliardy Kč, což bylo meziroční zvýšení o dvě procenta, ale meziroční snížení o tři procenta na srovnatelném základě.

Kvalita úvěrového portfolia zůstává podle banky vysoká, vyšší náklady na riziko odrážejí předpokládané dopady zhoršeného ekonomického vývoje. Opravné položky k úvěrům vzrostly na 5,1 miliardy Kč v souvislosti s očekáváním ekonomických dopadů pandemie. Podíl úvěrů v selhání z celého úvěrového portfolia byl na konci třetího čtvrtletí 2,12 procenta.

Výsledky za třetí čtvrtletí již zveřejnily všechny konkurenční velké banky. České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 19,8 procenta na 3,2 miliardy korun, Monetě Money Bank o čtvrtinu na 731 milionů korun, Komerční bance o 16,3 procenta na 2,7 miliardy korun a UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o 55 procent na miliardu korun.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Reklama

Doporučované