Hlavní obsah

ČSSD bude po propadáku zvažovat, zda je pro ni spolupráce s Babišem stále výhodná

Jak sociální demokraté vstřebávali porážku. Vstup reportérky z volebního štábu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropský parlament bude poprvé od vstupu České republiky do EU bez poslanců české sociální demokracie.

Článek

„Nekvalitní potraviny musí ze hry ven!“ tvrdil lídr sociálnědemokratické kandidátky Pavel Poc z etikety na láhvi balené pitné vody, kterou měli novináři během volební noci v dispozici ve štábu v Lidovém domě.

Červenou kartu, kterou na ni s přísným výrazem tasí, však nakonec od voličů dostal on sám.

Sociální demokracie poprvé od doby, kdy Česko rozšířilo unijní státy, ztratila v Evropském parlamentu své zástupce. Pro Poce i Olgu Sehnalovou, kteří mandát obhajovali, práce v Bruselu a Štrasburku končí.

„Je to trpká rána, ten výsledek nás bolí,“ připustil po zveřejnění výsledků šéf ČSSD a místopředseda vlády Jan Hamáček. Zatímco jemu se před televizními kamerami podařilo udržet diplomatický, téměř neutrální výraz tváře, ostatním kolegům z vedení strany, kteří na tiskovou konferenci jen pár minut po zveřejnění výsledků přišli, se profesionální grimasu udržet nepodařilo.

„Volební výsledek je jasným vzkazem, že restart ČSSD musí být důraznější a jasnější,“ připustil Hamáček. Stejně jako to, že bude klíčové, aby stranu neopustili zklamaní mladí straníci, kteří se na předvolební kampani podíleli.

Nejzachmuřenější ze všech politiků před televizními kamerami byl podle očekávání Pavel Poc.

Pro Pavla Poce to byl volební debakl obzvlášť trpký. Na neděli připadl nejen konec evropských voleb, ale také datum jeho narození. „To je od vás opravdu decentní otázka, děkuji!“ zpražil novinářku, která se ho na hořký konec narozeninové oslavy zeptala.

Pokora poraženého vydržela jinak suverénnímu Pocovi jen několik minut. „Nebudu mít problém najít náhradní plány pro svou budoucnost,“ zněla už klasicky „pocovsky“ sebevědomá odpověď na otázku, kam se jeho kariéra bude po deseti letech v Evropském parlamentu nyní ubírat.

Celou sociální demokracii teď ovšem bude trápit mnohem palčivější otázka, než čím se nadále bude živit Pavel Poc.

Od doby, co ČSSD vstoupila do vlády s hnutím ANO, zažila už druhou drtivou volební porážku. Po obecních volbách museli její zástupci poprvé ve svobodné historii Česka vyklidit lavice zastupitelstev mnoha velkých měst. Nyní na jejich čtyři křesla v Evropském parlamentu usednou zástupci jiných stran.

S tématem dvojí kvality potravin, kterému se dlouhodobě během svého působení v Bruselu věnovala jejich poslankyně Olga Sehnalová, nakonec slavilo úspěch právě hnutí ANO. Veřejné stesky, že to není od Babišovy partaje fér, voliče neobměkčily.

„To je dobrá otázka!“ zněla nečekaně upřímná odpověď Poce na otázku, zda by po volebním europropadáku měla strana zvážit, zda pro ni je vládní angažmá stále tak výhodné, jak původně očekávala.

Reklama

Doporučované