Hlavní obsah

ČSSD počítá hlasy pro Babiše, pro některé poslance je podpora nemyslitelná

Nově zvolený předseda Jan Hamáček straníkům slíbil, že definitivní slovo o spolupráci s Babišem padne ve vnitrostranickém referendu.Video: Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

 

Reklama

O vládní spolupráci s ANO má rozhodnout i vnitrostranické referendum. Otázka je, jestli budou poslanci výsledek respektovat.

Článek

Lídři sociální demokracie sice jednají s ANO o vládní spolupráci, není ale jisté, kolik hlasů mohou Andreji Babišovi slíbit.

Seznam z rozhovorů s poslanci ČSSD zjistil, že někteří mají s hlasem pro Andreje Babiše velký problém a pro některé je podpora trestně stíhaného premiéra nemyslitelná.

Situaci komplikuje fakt, že nově zvolený předseda Jan Hamáček straníkům slíbil, že definitivní slovo o spolupráci s Babišem padne ve vnitrostranickém referendu. Někteří váhající poslanci nyní říkají, že by se případnému pozitivnímu výsledku plebiscitu podřídili.

Ale některé by dnes ani výsledek referenda nepřiměl pro Babiše hlasovat.

„Někteří kolegové s tím mají opravdu velký problém,“ uvedl poslanec Jan Birke. Doufá ale, že poslanci vnitrostranické referendum budou respektovat.

Mezi největší kritiky vládní spolupráce s ANO patří bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho kolegové mimo kamery přiznávají, že si nedovedou představit, že by Sobotka vládu s Babišem podpořil. Problémy s tím bude mít i Milan Chovanec nebo Alena Gajdůšková.

„Sociální demokracie v minulosti vůči svým lidem, kteří byli obviněni, postupovala nekompromisně,“ připomíná Alena Gajdůšková. „V sociální demokracii je to tak nastaveno a nevím, co by se muselo stát, aby se to změnilo,“ uvedla.

O vstupu do vlády začala ČSSD s ANO jednat hned po sjezdu, na kterém zvolila nové vedení.

Delegáti zároveň odhlasovali usnesení, podle nějž je pro sociální demokracii problematická účast trestně stíhaného ve vládě.

Odmítli ale tvrdší variantu, kterou podporovali zejména senátoři a podle níž by byl vstup do vlády s trestně stíhaným rovnou zapovězen.

Reklama

Doporučované