Hlavní obsah

Poslanci vrátili České televizi a rozhlasu daňovou výjimku

Foto: Profimedia.cz

Televizi hrozily kvůli novele zákona o DPH škrty, které se mohly dotknout i vysílání programu ČT3.

Reklama

České televizi a Českému rozhlasu hrozilo, že přijdou o stovky miliónů ročně. Sněmovna však napodruhé schválila novelu zákona o DPH, který veřejnoprávním stanicím zachoval nárok na odpočty.

Článek

Na začátku června ve Sněmovně těsně neprošel návrh, aby si Česká televize a Český rozhlas mohly nadále odpočítávat daň z přidané hodnoty stejně jako komerční média. Pro obě instituce by to znamenalo tvrdý finanční zásah.

Televize odhadla, že stopka pro odpočty by ji už v příštím roce připravila o více než 300 miliónů korun. Rozhlas varoval před ztrátou 120 miliónů.

Za obě veřejnoprávní stanice se však postavili senátoři. Novelu zákona o DPH, která pravidla odpočtů řešila, vrátili zpátky poslancům a navrhli v ní ponechat výjimku pro televizi i rozhlas.

Napodruhé už se ve Sněmovně našlo pro výjimku dost hlasů. Nakonec pro ni v úterý hlasovalo 141 zákonodárců. Proti byli jen poslanci SPD a čtyři nezařazení poslanci z Trikolóry a Volného bloku. Tři se zdrželi.

K bodu nebyla ani dlouhá diskuze, stejně jako u dalších senátních vratek, které byly na úterý na zahájení schůze naplánovány.

Jediný, kdo by mohl zachování výjimky pro veřejnoprávní média ještě zablokovat, je prezident. Obzvlášť v ČT panuje podle zdrojů Seznam Zpráv obava, že pokud by Miloš Zeman novelu zákona o DPH vetoval, Sněmovna by o ní znovu nestihla do říjnových voleb hlasovat. A na to, že by výjimku podpořila nově zvolená Sněmovna do konce roku, nemůže vedení televize spoléhat.

Případné veto prezidenta by však zkřížilo plány také Ministerstvu financí, které se schválením materiálu hodně spěchá. Novela zákona o DPH totiž v první řadě reaguje na nové předpisy EU ohledně přeshraničního elektronického obchodu a měla platit už od začátku července.

Výjimka pro Českou televizi a rozhlas se do zákona dostala v roce 2017. Umožnila stanicím využívat nároky na odpočty DPH ve stejném rozsahu jako komerční stanice.

Poté, co Sněmovna napoprvé výjimku neprodloužila, varovala Česká televize před škrty v provozu. Podle plánů, které už loni schválila Rada České televize, hrozilo rušení nákladné původní tvorby, zejména dramatických formátů, animovaných příběhů, dětské tvorby a dokumentárních pořadů.

ČT také uváděla, že bez daňové výjimky bude muset ukončit vysílání programu ČT3.

Reklama

Doporučované