Hlavní obsah

Čtrnáctiletý autista trpí depresemi i agresivitou. Pomáhají mu ale mapy, díky nimž má už vlastní designérskou značku

Jaký je život s čtrnáctiletým autistou, který umí ublížit i přijít s geniálním nápadem?Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Matěj trpí poruchou autistického spektra, lidem okolo moc nerozumí i když se snaží. Někdy ho jeho odlišnost trápí natolik, že celé hodiny nepromluví nebo ho popadne agresivita a pak dokáže i hodně ublížit. Před pár lety ho ale začaly uklidňovat mapy a dopravní systémy celého světa.

Článek

Matěj za svůj život nakreslil už stovky, možná tisícovky map. Překresluje jak reálné dopravní systémy městské hromadné dopravy, tak si vymýšlí schémata vlastní s různou tematikou – historie nebo třeba módních ikon.

A právě dopravní prostředky miluje. Kdykoliv okolo něj projede historická tramvaj, celá rodina dostane výklad na toto téma. Poslouchat musejí všichni, pokud by se objevil jen náznak výsměchu, může se u Matěje znovu projevit agresivita.

Rodina tak dělá maximum pro to, aby ho podpořila. Matěj má tak vlastní značku Maappi, ze které chce rodina část zisku vracet zpět společnosti na podporu začlenění autistů. Že život s autistou, byť v určitém ohledu geniálním, není žádný med, dokládá i vyprávění rodičů.

„Každý den přemýšlím nad tím, jestli jsem udělala dobře, že jsem ho z jeho světa vytrhla a pracovala s ním. Někteří lidé mi to vyčetli. I my si pokládáme otázku, co bude s Matějem, až tu třeba já nebudu. Je na mě napojený, jeho nálada se odvíjí od mé nálady.“ Vypráví s obavami maminka Matěje Michaela Hošková.

V novém dílu #ZDAVUVEN jsme nahlédli do života dospívajícího autisty, jehož mapy můžete najít na produktech známých značek a nově i na sedačkách autobusů Pražské integrované dopravy. V pořadu prozradíme, jak se Matěje daří začleňovat do klasického kolektivu, jak přemýšlí, když tvoří i co to pro rodinu znamená žít s čtrnáctiletým chlapcem, který trpí poruchou autistického spektra.

Reklama

Doporučované