Hlavní obsah

Cvičí lidi na protesty, říká ruský poslanec o Člověku v tísni

Foto: ČTK

Posílá a cvičí lidi na protesty, říká ruský poslanec o Člověku v tísni.

Reklama

Ruští poslanci podezírají českou humanitární organizaci Člověk v tísni ze cvičení demonstrantů. Rusko organizaci za nežádoucí označilo tento týden. Člověka v tísni se naopak zastaly renomované ruské organizace na obranu lidských práv.

Článek

Kritiku Člověk v tísni sklidil od poslance Adalbiho Šchagoševa, člena vládní strany Jednotné Rusko. „Je možné, že se nějakou dobročinnou činností zabývají, ale to je jen zástěrka,“ řekl poslanec ze severního Kavkazu, který je členem parlamentní komise vyšetřující vměšování cizích států do vnitřních věcí Ruska.

Česká organizace podle něj cvičila Rusy „jak si správně počínat během protestních demonstrací“. „Přímo posílají lidi na protesty a cvičí je jak zde, tak v cizině,“ doplnil mimo jiné také člen bezpečnostního a protikorupčního výboru Státní dumy.

Při poskytování pomoci v Donbasu na východě Ukrajiny podle Šchagoševa Člověk v tísni požaduje od místních lidí vyplnit zvláštní dotazníky. Ty mají umožnit odhalit nálady ve společnosti, a tím tak odhalit slabiny – nejslabší nitky, za které lze pak tahat.

Šchagošev také agentuře TASS řekl, že roční rozpočet Člověka v tísni dosahuje až 80 milionů eur, tedy více než dvou miliard korun. Podle něj je zdrojem financí americká vládní agentura USAID a britské ministerstvo pro mezinárodní rozvoj.

České organizace se zastalo osmnáct ruských nevládních organizací a spolků. Své prohlášení zveřejnily na internetovém webu sdružení Memorial. „V mnoha zemích a různých letech naši čeští kolegové obětavě pomáhali lidem, kteří potřebovali pomoc, a to i v Rusku. Zařazení této humanitární organizace na seznam ‚nežádoucích‘ je ukázka odpudivé nevděčnosti ruských úřadů,“ stojí v prohlášení.

Spolky a organizace se navíc kromě prohlášení domáhají zrušení sporného rozhodnutí, které označují za „mimosoudní omezení ústavních práv“ bez vznesení jakéhokoliv obvinění, a oficiální omluvy ze strany úřadů.

„Ve dvacátém století právě odstranění nezávislých společenských struktur umožnilo masový teror, jehož oběťmi se staly miliony našich spoluobčanů. Nejnovější události ukazují, že úřady v naší zemi si neuvědomují někdejší tragédie, a to je opravdová hrozba pro budoucnost Ruska,“ varují organizace v prohlášení.

Reklama

Doporučované