Hlavní obsah

Cvičící americké bombardéry ženou podle KLDR Korejský poloostrov do jaderné války

KLDR označila lety amerických bombardérů za bezohlednou vojenskou provokaci.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

V rámci vojenského cvičení Spojených států a Jižní Koreje se nad Korejský poloostrov vznesly dva americké bombardéry. Severní Korea následně obvinila USA, že přivádí Korejský poloostrov na pokraj jaderné války.

Článek

Podle jihokorejského ministerstva obrany byl let amerických strojů B-1B součástí společného leteckého cvičení Jižní Koreje a USA. Mluvčí ministerstva Mun Sang-kjun řekl, že společné cvičení mělo za účel odvrátit provokace ze severu a ověřit připravenost pro další potenciální jaderný test.

Severní Korea na let amerických bombardérů odpověděla ostrou kritikou. Tamní zpravodajská agentura KCNA akci označila za bezohlednou vojenskou provokaci a obvinila USA z tlačení Korejského poloostrova do jaderného kofliktu. Bombardéry vzlétly tentýž den, kdy americký prezident Donald Trump řekl, že by byl ochoten se osobně sejít s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

Americké letectvo ve svém prohlášení uvedlo, že bombardéry vzlétly z ostrova Guam, aby se zúčastnily vojenského cvičení s vzdušnými silami Jižní Koreje a Japonska.

Reklama

Doporučované