Hlavní obsah

Cviky, které vás zbaví bolesti zad. Trénujte denně, radí profesionál

Druhý díl seriálu Cvičení představuje cviky, které vás zbaví bolesti zad.Video: Olga Šípková , Seznam Zprávy

 

Reklama

O bolavých zádech se mluví jako o civilizačním problému. Na vině je styl života, ze kterého se vytratil pohyb. Stále více sedíme, jsme pohodlní a pod tíhou špatných stereotypů soustavně nepřirozeně namáháme páteř. A míst, kde problém může vzniknout během pár sekund, je hodně. Stačí počítat: třicet čtyři obratlů, dvacet tři plotének, sto drobných kloubů, přes dvě stě vazů a na čtyři sta svalů. V dalším díle Cvičení s pořadem Rodinka uvidíte cviky, díky kterým by bolesti zad měly odeznít.

Článek

Není překvapením, že bolesti zad jsou tím nejčastějším zdravotním problémem, na který si lidé stěžují. Třetina návštěv u praktického lékaře je právě kvůli nim. V rámci cvičení se tak trenér Petr Kopřiva zaměří na tzv. dysbalanci – tedy svalovou nerovnováhu, která má za příčinu problémy se zády, a to převážně v oblasti krční, hrudní a bederní části páteře.

„S bolavými zády se nejčastěji setkáváme u lidí, kteří mají málo pohybu, sedavý způsob zaměstnání, a pak také u sportovců, kteří provádějí jednostranný pohyb,“ říká kondiční trenér Kopřiva.

Podle něj by lidé trpící na bolesti zad měli cvičit denně. Čím více, tím lépe. Zabrání se tomu, aby se tělo znovu vrátilo ke špatným pohybovým návykům, zdůrazňuje trenér.

Reklama

Doporučované