Hlavní obsah

Austrálie kvůli Debbie aktivovala krizový plán. Cyklon má jednu oběť, 30 tisíc lidí je bez elektřiny

Tropický cyklon Debbie.

 

Reklama

Cyklon Debbie nad australskou pevninou zeslábl, stále je ale velmi ničivý. Na severovýchodě Austrálie nyní hrozí záplavy.

Článek

Severovýchodní pobřeží Austrálie sužuje tropický cyklon Debbie. Pohybuje se na území státu Queensland. Úřady kvůli počasí vyhlásily evakuaci pro 25 tisíc lidí. Kdo ji odmítl nebo nestihl, musí už zůstat doma.

Lidé se v průběhu pondělí na špatné počasí připravovali. Ke dveřím házeli pytle s pískem, okna polepovali páskami. Do odvolání zůstávají uzavřené místní školy. V průběhu noci zůstalo přes 30 tisíc lidí bez elektřiny. Policie varuje před spadlými elektrickými dráty.

Nad pevninou Debbie zeslábla ze čtvrtého stupně tropické bouře na druhý, stále je ale ještě velmi ničivá. Australský premiér Malcolm Turnbull aktivoval speciální plán na likvidaci škod po živelné katastrofě. Znamená to také, že vláda bude tlačit na pojišťovny, aby se se škodami na majetku vypořádaly co nejrychleji. Sdružení australských pojišťovacích společností už Debbie prohlásilo za katastrofu.

Vítr na severovýchodě Austrálie dosahuje stále rychlosti kolem 180 kilometrů za hodinu. Na některých místech dokonce vytrhává ze země stromy. Na jednom z videí na sociálních sítích je vidět, jak se kvůli větru samovolně pohybuje po přístavu loď. Jiné video ukazuje, jak se ve větru chvěje zaparkovaný osobní automobil.

Meteorologové předpokládají, že oblast mohou zasáhnout záplavy. Kromě větru totiž cyklon přináší i silný přívalový déšť. Na některých místech napršelo během jediné hodiny 211 milimetrů.

Počasí má zatím jednu oběť. Zřejmě kvůli špatné viditelnosti došlo k dopravní nehodě, při které zemřela 31letá žena. Jeden muž utrpěl vážná zranění poté, co se na něj zřítila zeď, jež nevydržela nápor silného vichru. V pohotovosti je na dva tisíce záchranářů, vláda ale obyvatele zasažené oblasti varovala, že na pomoc přijdou jen tehdy, bude-li to pro ně bezpečné.

Cyklon Debbie zřejmě také vážněji poničil Velký bariérový útes.

Reklama

Doporučované