Hlavní obsah

Dá se připravit tělo na opalování? Pomůže vhodná strava i kvalitní krém

„Opalovací krémy s minerálním filtrem jsou pro pokožku šetrnější a lépe chrání,“ říká Eva Hájková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kombinace přepalovaných tuků, tučných pokrmů nebo sladkostí a opalování je podle specialistky ve funkční medicíně a výživě Evy Hájkové doslova vražedná. Přitom i preventivní zařazení některých vhodných potravin do našeho jídelníčku v kombinaci s dobrým krémem riziko spálení pokožky snižuje.

Článek

Lidská pokožka – místo, na kterém se doslova zrcadlí naše zdravotní neduhy. Navíc i ona sama je zvnějšku velmi zranitelná. Ve dnech, kdy UV index atakuje pro naše zeměpisné šířky až dramaticky vysokou hodnotu 10 bodů, jsou koupaliště plná lidí. Někteří se slunečních paprsků neobávají ani v pravé poledne. Ne všichni přitom ví, jak se účinně před nebezpečným zářením bránit.

„Máme opalovací krémy s chemickým filtrem a minerálním filtrem. Ty chemické bych nedoporučovala, protože je několik studií, které říkají, že ty chemické látky, které obsahují, mohou způsobovat rakovinu,” varuje před některými běžnými opalovacími krémy specialistka ve funkční medicíně a výživě Eva Hájková.

„V případě krémů s minerálním filtrem naši pokožku chrání místo chemických látek oxid zinečnatý nebo titaničitý, takové krémy UV paprsky do pokožky nepropouští.”

Zároveň také varuje před domácí výrobou takového opalovacího krému. Můžeme se pokusit smíchat oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý třeba s bambuckým máslem, ale abychom dosáhli správného efektu, tak bychom museli jednotlivé složky velmi dobře promíchat, a to bez použití speciálního přístroje podle Evy Hájkové není možné. Může se tak stát, že ochráníme jen část pokožky, ta zbývající pak bude extrémně náchylná ke spálení.

Důležité je také, jak se v létě stravujeme. Některé potraviny totiž naši pokožku chrání, mají antioxidační efekt, jde třeba o omega 3 nenasycené mastné kyseliny – na ně jsou velmi bohatá třeba lněná nebo konopná semínka, vhodný je třeba i kokosový olej nebo některé ryby. Antioxidační účinek má i vodní meloun nebo třeba rajčatový protlak.

Celý rozhovor s Evou Hájkovou najdete v článku i ve videoarchivu Televize Seznam v sekci Rodinka. Pořad plný rad a tipů pro celou rodinu vysíláme živě každý všední den od 9 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované