Hlavní obsah

Dá si tu cigaretku i alkohol. Jako každý pacient i prezident má svoje hříšky, říká Zemanův osobní lékař

„Kdyby prezident prudce přestat kouřit, to by byl šok pro jeho průdušky," říká Zemanův dlouholetý osobní lékař.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezidentův osobní lékař a zároveň předseda SPOZ Lubomír Nečas mluví o tom, jaké to je – dělat hradního dokotra.

Článek

Jakým je vlastně prezident Miloš Zeman, trpící poškozením nervů v nohou, pacientem? Ukázněným, který poslouchá doporučení lékařů, anebo si raději dál vede svůj nezdravý styl?

„Každý pacient je svůj, individuální, stejně tak i prezident Zeman. Také on má svoje hříšky, to znamená, že si tu cigaretku dá, ten alkohol si dá. Ale je to v podstatě v jeho životním stylu jakási norma a nemyslím si, že je to až tak škodlivé,“ říká Lubomír Nečas, praktický a sportovní lékař ze Zlína, jenž byl dlouhé roky Zemanovým osobním lékařem.

Poslední rok je Nečas hlavně předsedou Zemanova „fanklubu“ – Strany práv občanů Zemanovci. Proto už s prezidentem nelétá tak často v roli lékařského doprovodu na zahraniční cesty.

Co v minulosti prezidentovi s dalšími doktory nejvíc radili? „Bylo mu doporučováno více pohybu. S tou polyneuropatií je pro něho velmi obtížná chůze a procházky, takže to není jednoduché. A tak, jak se rozhodl, tak žije,“ odpovídá v rozhovoru Lubomír Nečas.

Lékař dodává, že Zemanův zdravotní stav je přiměřený jeho věku. „Je ve velmi dobré psychické kondici. Skutečně, jeho paměť, znalosti a analytické schopnosti jsou vynikající. To mu můžeme jenom závidět.“

Nečasovi ani nevadí, že se Miloš Zeman rád chlubí svým nezdravým životním stylem. Tedy, že dává na odiv, kolik vykouří cigaret, jak miluje uzeninu a nesnáší zeleninu, nebo že se nerad hýbe a nenávidí sport.

„Každý se rozhodne podle svého, on se v tomto směru cítí spokojeně. Nemyslím si, že je to něco špatného. Zbytečně se do toho vrtá,“ míní doktor Nečas.

V rozhovoru také mluví o tom, jaký je smysl existence Zemanovců, když se jim nepovedlo na tři pokusy dostat do Sněmovny a jejich preference jsou na dně. Mluví i o tom, zda stačí tvářit se jako Zemanovi apoštolové, kteří šíří prezidentovy názory, když voliči nic takového evidentně neoceňují.

Reklama

Související témata:

Doporučované